данас је Свјетски дан хепатитиса

Вирусни хепатитис – осми највећи свјетски убица!

810

Вирусни хепатитис је осми највећи свјетски убица, јер сваке године 1,4 милиона људи широм свијета умире од његових посљедица, више него што их умре од ХИВ/АИДС-а, туберкулозе или маларије

Свјетски дан хепатитиса обиљежава се у цијелом свијету 28. јула. Датум је одређен на дан рођења америчког научника Баруча Самуела Блумберга, добитника Нобелове награде за медицину из 1976. године, заслужног за откривање хепатитис Б вируса и развој вакцине против њега.

Овогодишњи мото и кључне поруке Свјетске здравствене организације поводом Свјетског дана хепатитиса одвија се кроз кампању „Елиминиши хепатитис – покажи своје лице“.

Активности које доприносе елиминацији хепатитиса су подизање свијести становништва, едукација и информисање, тестирање и правовремено дијагностиковање, лијечење, циљане превенције које се односе на рутинско вакцинисање против хепатитиса Б, осигурање квалитета крви и крвних деривата у систему здравствене заштите, те превенција ризичног кориштења дрога.

Вирусни хепатитис је осми највећи свјетски убица, јер сваке године 1,4 милиона људи широм свијета умире од његових посљедица, више него што их умре од ХИВ/АИДС-а, туберкулозе или маларије.

Хепатитис је вирусна упала јетре која доводи до оштећења или уништења њених ћелија (хепатоцита). До сада је откривено неколико различитих вируса хепатитиса, који се разликују по начинима преноса, дужини инкубације, тежини болести, могућности преласка у хроничну упалу – хронични хепатитис и развоју тешких компликација као што су цироза јетре и карцином јетре.

Хепатитис А је заразна болест која се преноси углавном путем конзумације хране или питке воде која је затрована фекалијама заражене особе. Позната је под именима „заразна жутица“ или „болест прљавих руку“. Болест се спречава хигијенским мјерама (прање руку, осигуравање здравствено исправне воде, правилна термичка обрада хране) те вакцинисањем против хепатитиса А.

Хепатитис Б и Ц називају се и “тихим убицама” – симптоми су врло често благи или непрепознатљиви, а болест може прећи у хронични облик с озбиљним компликацијама и развојем цирозе и карцинома јетре уколико се на вријеме не препозна и не лијечи. Процјењује се да сваки дванаести становник Земље има хронични хепатитис Б или Ц.

Вакцина против хепатитиса Б постоји. Вакцина против хепатитиса Ц не постоји, али хепатитис Ц се може излијечити.

Хепатитис Б се преноси контактом с крвљу или другим тјелесним текућинама заражене особе. Може се пренијети с мајке на дијете током порода. За спречавање заразе хепатитисом Б је важно вакцинисање те здравствено просвјећивање популације о спрјечавању полног преноса (правилном употребом кондома), спрјечавању преноса вируса зараженим прибором за интравенско убризгавање дрога, кориштењу стерилних инструмената и једнократног стерилног материјала при разним медицинским захватима.

ХЦВ се првенствено преноси директним контактом са зараженом крвљу. У ријетким случајевима може се пренијети полним односима и током порода. Хепатитис Ц се не преноси уобичајеним социјалним контактима. С обзиром да нема вакцине за хепатитис Ц потребно је радити на здравственом просвећивању (избјегавање дијељења игала и других предмета, као што су четкице за зубе, жилети или маказице за нокте са зараженом особом, избјегавање тетоважа или пирсинга у нелиценцираним објектима).

Хепатитис Д се шири контактом са зараженом крвљу, а налази се само код особа које су већ заражене вирусом хепатитиса Б. Превенција се састоји од вакцинисања против хепатитиса Б.

На крају, хепатитис Е се углавном преноси фекално-оралним путем. Ризик од излагања се може смањити практиковањем исправне хигијене и санитације, а избјегавајући воду која је дошла из потенцијално несигурног извора.

Особа може бити заражена хепатитисом а да и не зна. У благој форми симптоми су умор, тупа бол испод десног ребарног лука, губитак апетита, бол у мишићима и тетивама, прољев, повраћање или жутица.

Посљедице нечињења или занемаривања ове опасности су хронични хепатитис, цироза јетре, рак јетре, затајење јетре – трансплантација, смрт.

Извор: Вијести.ба