"Југ је моја земља"

ВИРУС СЕ ШИРИ: Југ Бразила жели независност!

1107

Сепаратистички покрет „Југ је моја земља“ организовао је у Бразилу неформални референдум с питањем „Да ли желите да будете дио нове земље“

Неформално гласање је организовано недељу дана након гласања о независности Каталоније. Покрет је саопштио да су бирачка мјеста отворена у више од хиљаду општина широм држава Рио Гранде до Сул, Санта Катарина и Парана. Лидер покрета Селсо Деушер је рекао да се нада да ће сакупити три милиона гласова, пренио је портал листа “Данас“.

На гласачком мјесту у Куритиби, главном граду Паране, гласачи су рекли за локалне медије, пренео је Би-Би-Си, да су разочарани федералном владом и огромним корупционашким скандалом у оквиру којег је на десетине политичара и припадника пословне елите завршило иза решетака или је оптужено.

„Наша држава је достигла озбиљан ниво политичког нереда који је немогуће средити. Желимо да се отарасимо Бразилије. Бразил је достигао врхунац корупције“, рекао је Акасио Фернандес Тозини.

Остали су се жалили да на југ одлази мало прихода од пореза, а да се од пореских наплата највише окористе сиромашнији сјеверни региони земље који имају већа гласачка права од југа.

„Ако погледате шест или седам држава изнад нас (на сјевероистоку), оне заједно не дају за порез оно што дају три државе на југу. Оне пропорционално имају исти број гласова као Рио Гранде до Сул, Санта Катарина и Парана“, рекао је Пауло Маурисио Аквароле.

Југ Бразила је и раније изражавао секцесионистичке тенденције, још од када му је Ђузепе Гарибалди, италијански револуционар и борац за Уједињење и слободу Италије, помогао да 1836. оствари полунезависност, подсећа Би-Би-Си. На прошлогодишњем сличном гласању које је такође организовао „Југ је наша земља“ сакупљено је 617.500 гласова. Више од 95 одсто бирача у три државе се изјаснило за отцјепљење.

Међутим, мало Бразилаца вјерује да ће сепаратистички покрет остварити успјех, нарочито због тога што је забрањен Уставом који налаже да је земља „формирана од неотуђивог савеза државе“.