Истраживања

СВЈЕТСКИ ПОЗНАТИ НЕУРОЛОГ: Вакцине могу изазвати аутизам!

2228

Др Андре Зимерман, свјетски познати дјечји неуролог, који се специјализовао за аутизам, као вјештак медицинске струке чија је писана мишљења америчка Влада користила на америчком тзв. Суду за вакцине – давне 2007. године рекао је службеницима америчког Министарства правосуђа да вакцине могу проузроковати аутизам код осјетљиве дјеце, али сада тврди како је Влада сакрила те информације и погрешно представила његово стручно мишљење.

Вијест је објављена прије неки дан, 6. јануара 2019, у америчкој недјељној емисији Full Measure која се бави истраживачким, изворним и одговорним новинарством. Водитељица је Шарил Аткисон, истраживачка новинарка која је пет пута освојила награду Еми за истраживачко новинарство.

Емисију је могуће погледати на сљедећем линку:

У емисији је Ролф Хазлехурст, замјеник државног тужиоца, објаснио како је његов син претрпио тешке нуспојаве након вакцииисања те је оболио од поремећаја из аутистичног спектра.

Суд за вакцине, тијело које мимо судских процедура разматра одштетне захтјеве родитеља, 2007. године одлучио је мериторно ријешити шест “тестних” случајева од укупно 5.400 одштетних захтјева у име дјеце која су након вакцинисања развила поремећаје из аутистичног спектра. Један од тих шест случајева био је Хазелхурстов.

Тих шест случајева требало се искористити за тестирање трију теорија о узрочности аутизма путем оштећења од вакцина:

-Је ли тимеросал, живин конзерванс који се користи у вакцинама узрок аутизма?

-Је ли ММР вакцина изазвала аутизам?

-Је ли комбинација тимеросала и ММР вакцина узроковала аутизам?

Као научник и свјетски познати стручњак на пољу аутизма консултован је др Андре Зимерман. У првом случају Седило, др Зимерман је у свом писаном налазу и мишљењу закључио како нема доказа да је ММР вакцинисање узрок аутизму код дјевојчице Мишел Седило.

Др Зимерман је, 15.6.2007., у паузи током саслушања др Кинсбурнеа као вјештака који је тврдио да ММР вакцина може узроковати аутизам, појаснио заступницима америчког Министарства правосуђа да се његово мишљење односи искључиво на Мишел Седило, те да се не смије као општа тврдња користити за сву дјецу под свим околностима. Објаснио је да би вакцинисање могло узроковати аутизам у посебним случајевима митохондријске дисфункције.

Недуго након тог разговора, заступник америчког Министарства правосуђа је обавијестио Зимермана да неће требати износити свој налаз и мишљење усмено у случају Седило на расправи која је била заказана за 18.6.2007. године. Зимерман није знао да су остали случајеви на којима је радио (Хазелхурст и Полинг) “тестни” случајеви у Omnibus Autism Proceedings.

Што се заправо догодило?

Појашњење др Зимермана запањило је заступнике америчког Министарства правосуђа. Постало им је јасно да би његов усмени исказ у случају Седило отворио брану за осталих 5.400 подносиоца захтјева за накнаду штете, те би постало немогуће негирати везу вакцина и аутизма.

Заступници америчког Министарства правосуђа су потом у случају Јејтса Хазлехурста злоупотријебили писани налаз и мишљење вјештака медицинске струке, др Зимермана – иако су знали да се исти налаз и мишљење односи искључиво на случај Седило.

Адвокат Роберт Ф. Кенеди

Адвокат Роберт Ф. Кенеди и замјеник државног тужиоца Ролф Хазелхурст покренули су дисциплински поступак против двоје заступника Министарства правосуђа, Винсента Матаноског и Лyнн Рисиардела, а вјероватно ће поднијети и кривичну пријаву ради почињених кривичних дјела преваре и ометања правосуђа.

Поред случаја Хазлехурст и случаја Седило, један посебно снажан тестни случај, Хана Полинг, уклоњен је као тест, ријешен и запечаћен од стране Министарства правосуђа. Није се могао користити као преседан у било којем другом случају у Omnibus Autism Proceedings.

Одлучено је да није доказана ниједна од теорија узрочности аутизма у тестним случајевима, те су сви захтјеви за накнаду штете одбачени у низу оштро срочених одлука.

Хана Полинг

Случај Полинг је посебно занимљив јер је у њему Зимерман поднио писани налаз и мишљење вјештака у којем је установио да су вакцине узроковале аутизам те дјевојчице, будући да је имала митохондријски поремећај. Зимерманов извјештај даље наводи да би вакцина могла покренути регресију која завршава аутизмом – можда у малој подскупини – дјеце с већ постојећим митохондријским поремећајем.

Дакле, Зимерман је израдио налаз и мишљење у два случаја, Седило и Полинг. Зимерман је у првом вјештачењу написао да вакцине нису узроковале аутизам, а у другом вјештачењу да јесу. Док је у случају Хазлехурст сматрао да регресија у аутизам личи на регресију у случају Полинг.

Одлуке донесене током трајања Omnibus Autism Proceedings сада могу бити проглашене неважећима, будући да постоје снажни аргументи за поновно отварање поступака. Одлуке о другим врстама оштећења од вакцина, све до Врховног суда, доведене су у питање.

Сигурност вакцина и интегритет Програма вакцинисања сада су отворена питања. Од кључне је важности да се одмах истраже информације које су Кенеди и Хазлехурст открили.