Занимљиве личности: Драго Пилсел

УСТАША КОЈИ ЈЕ ЗАВОЛИО СРБЕ: Хрвати више воле Степинца него Папу!

2683

Рођен у усташкој породици у Аргентини; као младић писао оде о НДХ, Степинцу и Павелићу, завршио неколико факултета; дошао у Хрватску 1989. године и учествовао у Домовинском рату,  а последњих година постао  пријатељ са патријархом Иринејом, од кога је добио благослов за докторат на Богословском факултету у Београду; а наредних дана би требало да постане новинар београдске „Политике“!

 Припремио: Љубиша Морачанин

Ово је једна од најневјероватнијих биографија. Драго Пислел, рођен у Аргентини (1962, у усташкој породици), гдје је студирао машинство, новинарство, историју латиноамеричке политичке мисли, књижевност и хришћанску духовност, те постао приправник Реда мање браће. Стиже у Хрватску у априлу 1989. године. У фебруару 1991. године прелази у богословију Ријечко-сењске надбискупије.

Након нестанка брата Бранка Пилсела, припадника 4. бригаде ЗНГ-а, 23. октобра 1991. напушта свештенички позив и придружује се истој јединици у којој је нестао брат.

У септембру 1992. се враћа студију филозофије и теологије. Апсолвирао је на Католичко-богословном факултету у Загребу, а дипломирао на Еванђеоском теолошком факултету у Осијеку. На истом факултету 2008. одбранио је магистарски рад с подручја моралне и политичке теологије. Служи се хрватским, шпанским, енглеским, талијанским и португалским језиком, а пасивно и француским и латинским језиком.

Аутор је биографије Папе Фрање којег лично познаје из исусовачких школских дана у Аргентини. У „Аргентинском роману“ из 2014. године приповиједа о сложеном околностима одрастања у хрватској емигрантској заједници у Аргентини. Писао је за бројне хрватске, аргентинске и свјетске дневнике и магазине.

Последњих година скренуо је пажњу текстовима на свом блогу autograf.hr у којим жестоко критикује НДХ али и усташтво у данашњој Хрватској, због чега добија многобројне пријетње, и повремено има полицијску пратњу, Ево једног одломка:

„Хрватска још никад није НДХ прогласила злочиначком творевином, а Јасеновац магнум крименом. Зато, даме и господо, људи добре воље, заиста је дошло вријеме да окајемо гријехе наше и наших отаца те да престанемо кокетирати с фашизмом. Било би крајње вријеме да свака страна (десница и љевица) призна своје гријехе, да се јасно дистанцира од злочина и да те злочине осуди – како усташа, тако и партизана. Доиста, та громогласна шутња Католичке цркве и водства Републике Хрватске о све јачој рехабилитацији усташтва велики је терет, огромна срамота и шамарчина на лицу сваког поштеног човјека, од папе Фрање надаље…“

О Алојзу Степинцу још увијек нема дефинитиван став (наравно, не хвали га више као некад), чека отварање архива у Ватикану идуће године везано за папу Пија XII (вријеме Другог свјетског рата). „Ако се потврди да је у мају 1943. године од Свете столице тражио да призна НДХ, а што многи историчари наводе у својим књигама, онда ће то бити непремостиви зид за Римокатоличку цркву да га прогласи за свеца!“

Гостујући синоћ на РТС-у, рекао је да „већина Хрвата, на жалост, више воли Степинца него папу Фрању, има чак и таквих свештеника, од којих је један недавно изјавио да папа Фрањо баца бомбе на Хрвате као Срби 90-тих година!“

У последње вријеме, Драго Пилсел често борави у Београду, стекао је много пријатеља међу Србима, а то му је и патријарх Иринеј од кога је недавно добио благослов да докторира на београдском Богословском факултету. Јуче је био у редакцији београдске Политике која му је понудила да буде дописник из Хрватске (потписивање уговора се очекује наредних дана): „Богословски факултет у Београду је један од најбољих у региону, па и шире, и част ће ми бити да докторирам на једном таквом престижном мјесту. Што се Политике тиче, ред је да најугледнија београдска новина поново добије дописника из Загреба. А имаћу о чему да пишем…“

 

 

 

 

еђу антирежимским субјектима.