ТРАГОМ ТРАЧА

Ко прави раскол – Цариград или Москва?

20274

На основу писма које је васељенски патријарх упутио старјешинама тзв. Македонске православне цркве, потпуно је јасно да Мирашева црногорска „црква“ не може добити томос којим би ова самопроглашена и непризната црквена заједница добила аутокефалност

Руска православна црква је одлучила да прогласи цариградског патријарха Вартоломеја расколником, пошто је стао на страну расколника у Украјини – саопштио је митрополит Иларион, који руководи спољним пословима у Московској патријаршији.

– Тиме што је цариградски патријарх признао расколнике у Украјини, он се придружио њима. Тако је то по црквеним канонима – објаснио је митрополит Иларион пред ТВ камерама.

То показује да је Москва одлучила да задуго нема никакве односе са Цариградском патријаршијом.

С друге стране, Цариградска патријаршија је саопштила да, упркос одлуци Московске патријаршије, не жели да раскида односе са Руском православном црквом. Поручено је свештеницима и вјерницима да не раскидају „канонско општење“.

Руске православне цркве које су у западној Европи под окриљем Цариградске патријаршије саопштиле су вјерницима да и даље долазе у храмове и моле се Богу. Саопштава се и да васељенски патријарх у својим молитвама помиње московског патријарха.

На македонском порталу „Слободен печат“ и у његовом штампаном издању објављен је текст у коме се наводе изводи из писма којим је Цариград одговорио на захтјев тзв. Македонске Православне Цркве о добијању Томоса којим би ова самопроглашена и непризната црквена заједница добила аутокефалност.

„Васељенска Патријаршија је јасно и недвосмислено саопштила да Православна Црква на територији Македоније је саставни дио Пећке Патријаршије и припада искључиво Српској Православној Цркви“, наводи се у писму.

У писму се такође наводи да се не може поистовјетити захтјев Скопља и Кијева, јер је ситуација потпуно различита: „Васељенска патријашрија никада није званично укинула аутокефалију у Украјини на рачун Москве, као што је то урадила са епархијама у Македонији, признавши их као саставни дио СПЦ, одлуком из 1922. године.“

После овог одговора Македонцима, сасвим је јасно да ће васељенски патријарх исто поступити и у случају евентуалног захтјева за аутокефакалношћу тзв. Црногорске цркве, поготову што је патријарх Вартоломеј, у говору приликом освештавања Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, јасно нагласио да се црквама не могу сматрати организације које се региструју код државних органа, а да Митрополија црногорско-приморска спада под јурисдикцију Српске православне цркве.

Патријарх Вартоломеј је чак рашчинио и анатемисао Мираша Дедеића због доласка на чело тзв. Црногорске православне цркве… Тако да страх од успотављања аналогије Украјина – Црна Гора, нема никаквог основа, иако о томе данима брује тзв. православни аналитичари.

Дакле, не постоји ни најмања бојазан да Васељенска патријаршија прогласи аутокефалном тзв. Црногорску цркву, па чак ни Митрополију црногорско-приморску (иако то нико није ни тражио), зато православни вјерници, заједно са свештенством Српске православне цркве, треба да мало „спусте лопту“, да се моле за очување саборности и јединства наше свете Православне цркве.