Фејсбук објава

Срби у Црној Гори нијесу дијаспора Србије!

6244

Објавио: Донко Ракочевић

Уредник „Политике“ Бојан Билбија, у емисији „Српски свијет“  ИН4С телевизије, позива лидере три победничке партије да дођу у Београд, али није објаснио због чега, мада претпостављам – да их Вучић научи како да формирају владу и како да манипулишу јавношћу, јер он је највећи мајстор за то, не само у региону, него на цијелом свијету.

Овакви иступи само штете Србима у Црној Гори, отежавају дијалог и разумевање међу народима у Црној Гори, те представљају Србе у Црној Гори, као дијаспору државе Србије.

Срби у Црној Гори нијесу дијаспора Србије, али јесте Црна Гора – српска земља, била и поново постаје.

Свакако да сам за сарадњу међу Србима у региону, па и у целом свијету, али не под патронатом државе Србије… Наш једини патрон је Свети Сава, односно Српска православна црква.

На Сабору у Жичи, на Спасовдан пре 800 година, Свети Сава је окупио крштене Србе да им каже да њих у заједницу не сабира држава, већ Христос, да само кроз Свету Тројицу чинимо заједницу. Тако се и зачела српска нација!

Исте те године, 1219, Свети Сава је запалио лучу православља и на Михољској превлци код Тивта, где је основао прву епископију на територији тадашње Зете. Ту је настао и први препис његовог Законоправила, зборник црквених правила али и грађанских права и обавеза,  што је први правни акт писан на нашем језику.

Тако је Св. Сава положио темеље српској нацији, створио почетак, а сви каснији Немањићи иђаху путем што им га он бијаше утро. Што се тиче овдашњих простора, изградили су манастире, како на Приморју, тако у унутрашњости, од Мораче, преко Берана и Бијелог Поља, до Пљеваља, oдакле се ширило не само православље, него и култура и просвета, зато кажем да је српство, у ствари, светосавље.