ПОГЛЕД С ИСТОКА

Умјесто у Манастир, Медојевић пошао у Малесију!

3998

 Пише: Донко Ракочевић

 „Антон Сиништај, којег је злочиначки режим Мила Ђукановића, заједно са његовим оцем и групом опозиционих Албанаца, звјерски претукао и мучио у казаматима, у акцији Орлов лет 2006. године, дочекао ме данас у Тузима и дао ми подршку“, саопштио је јуче Небојша Медојевић, предсједник Покрета за промјене (ПзП).

„Ја сам 2006. био једини политичар у Црној Гори који им је дао подршку и протестовао против звјерског мучења у политички монтираном процесу. То је био такође лажни државни удар, који је режим искористио да дисциплинује Албанце да подржавају лоповски ДПС. Антон Сиништај се сјетио моје подршке када је он био предмет политичког прогона 2006. године. Црна Гора још чека прву власт која неће прогонити, хапсити и убијати људе само због тога што другачије мисле“, казао је Медојевић.

Поштено од Медојевића! Колико сам разумио, док је још био „заточен“ у Скупштини, Сиништај му је послао поруку подршке у своје име и у име дијела становништва Малесије. Нијесу долазили пред Скупштину, претпостављам да и Малесорима смета што је Медојевић у коалицији са Србима.

Пред Скупштину је долазио митрополит Амфилохије, али Медојевић још не оде да му се захвали! Можда ће рећи: „Захвалио сам му се кад је долазио!“ Па, и Сиништају се могао СМС поруком захвалити, онако како је и примио подршку.

У цркви сам први и посљедњи пут био 1991. када сам видио Амфилохија окруженог паравојном јединицом Жељка Ражнатовића. Тада ми се згадила и Црква и Амфилохије Радовић“, рекао је давно у једном интервјуу. Нема, истина, више такав однос према митрополиту Амфилохију, нема више ни паравојних јединица, па сам имао слободу да му, као Фејсбук пријатељ, пар сати пошто је напустио Скупштину, предложим да сјутрадан, на Ивањдан, посјети Цетињски манастир и евентуално се крсти, после поста, ако није крштен!

Медојевић је реаговао на ту моју „објаву“, саопштавајући да је крштен и да није остао на оној једној посјети цркви: „Био сам и у Јерусалиму, на Христовом гробу! Зато би требало да ме ословљавате титулом – хаџи!“

Свака част, хаџи Медо! Без обзира да ли си био туристички, па онако узгред свратио, или си ишао с једином намјером, као прави ходочасник!

Бог је само један, једини – Исус Христос, у светом тројству са Оцем и Светим Духом. Не истичем ово случајно, јер многи вјерници у Црној Гори, Исусу Христосу претпостављају локалне свеце, а неки, богами, и митрополита Амфилохија.

Али, треба и њих испоштовати, па и првог канонизованог Црногорца – светог Петра Цетињског чије се мошти налазе у Цетињском манастиру. Зато имаш прилику да се „исправиш“, а идеална прилика је за три дана, Петровдан. Добро, није тај празник посвећен Светом Петру Цетињском, али, свеједно.

Ово моје инсистирање, незнавенима и безбожницима, може да изгледа претјерано и непристојно, али ја на то имам право и као потенцијални гласач Демократског фронта. Јер, заиста, не могу дати глас коалицији чији је један од лидера казао да му се Црква згадила, док год се не покаје због те изјаве.

Уосталом, који су то манастир у Црној Гори, вјерници морали бранити сем Цетињски? Можда још неку цркву, али опет на Цетињу и у околини. Дакле, није проблем у онима који су је бранили, Црква се мора бранити свим средствима (и св. Петар Цетињски је у једној руци носио крст, а у другој сабљу), него је проблем у онима који су је нападали, каменовали и физички насртали на њено свештенство.

Не вјерујем да им је Медојевић давао подршку, али јесу они њему (марта 2000. године, као гост, присуствовао је Скупштини Либералног савеза Црне Горе где је представљен као човјек који је „протеклих десет година био на путу којим часно и поштено иде ЛСЦГ“)! Осуде њихових идеолошких истомишљеника, плаши се данас Медојевић, зато неће у Манастир!