трагом трача

КОПЕНХАГЕН: Украдена боца вотке вриједна 1.300.000 $

1209

Флаша која је украдена из Кафеа 33 у Копенхагену, произведена је од три килограма чистог злата растопљеног са кованица Цара Николаја II, израђених од 1908. до 1912, као и три килограма чистог злата. Чеп флаше је направљен од бијелог и жутог злата и украшен на врху руским царским орлом од дијаманата

Крађа боце вотке вриједне 1,3 милиона долара из данског кафића подстакла је причу о раскошној потрошњи нових богаташа из бивших совјетских република.

Данска полиција је истакла да је ријетка – и неосигурана – боца Russo-Baltique вотке украдена у раним сатима 2. јануара из кафеа 33 у Копенхагену, у којем се налази изложена колекција од 1.200 боца вотки.

Зашто боца вотке кошта 1,3 милиона долара и ко је вољан платити ову претјерану суму за њу?

Власник Кафеа 33 Брајан Ингберг рекао је данској ТВ2 да је боца била на позајмици из приватне Dartz Motor Company из Риге, чији је власник латвијски бизнисмен Леонард Јанкелович.

Из Dartzа су 2008. године произвели ограничен број скупих боца, те су наставили да праве најскупље оклопне аутомобиле на свијету, намијењене првенствено супер богатим из земаља бившег Совјетског Савеза, мада су Dartz аута куповали и богаташи са Блиског истока који се баве нафтом.

Јанкелович је рекао за ББЦ-у да је „луксуз је превише уобичајена ријеч“ да би се описала Dartz аута или Russo-Baltique вотка јер „луксуз можете купити у супермаркету“. Истакао је да он радије бира да користи ријеч „опуленс“ (богатство) како би описао производе своје компаније који су дизајнирани на тај начин да стимулишу разметљиве потрошачке навике најбогатијих људи из бившег Совјетског Савеза.

У овом малом тржишту Dartz продаје оклопна СУВ возила израђена по наруџби чија се цијена креће од 1.5 милион па даље. Неколико филмских стваралаца из Холлywоода користили су та возила у својим филмовима, укључујући и филм The Dictator, Sache Baron Cohena.

Ингберг је рекао за ТВ2 да је украдена боца била урађена у облику браника Russo-Balt аута које је произведено у Риги од 1908. до 1912. године. Једну од тих боца су 2008. године из Dartzа продали за милион еура (1,3 милиона долара).

Такође су, за пола милиона еура (650.000 долара) продавали још једну боцу дизајнирану 2008. године, познату под називом „Вотка противпожарни апарат“. Једна од боца те вотке је приказана у епизоди популарне телевизијске серије House of Cards.

Обје боце су дизајниране 2008. године у поводу обиљежавања стогодишњице постојања фабрике Russo-Balt ауто компаније у Риги – објекта саграђеног у вријеме када је Рига била дио Руског царства, гдје Dartz сада има своје радионице и канцеларије. Та фабрика је производила оклопна возила и за цара Николаја Другог, Лењина и Троцког.

Произведено је укупно 625 боца Russo-Baltique вотке. Овај број представља број Russo-Balt аутомобила који су произведени у фабрици у Риги између 1908. и 1912, након чега је производња аута премјештена на друго мјесто.

​Russo-Baltique флаше вотке су дизајниране на такав начин да привуку нове руске богаташе – које је 2009. Владимир Путин, тада премијер Русије, описао као људе који су се „обогатили веома брзо али не могу располагати својим богатством без да га показују цијело вријеме.“

Заиста, флаша која је украдена из Кафеа 33 наводно је произведена од три килограма чистог злата растопљеног са кованица Цара Николаја II, израђених у од 1908. до 1912, као и три килограма чистог злата. Чеп флаше је направљен од бијелог и жутог злата и украшен на врху руским царским орлом од дијаманата.

Ова вотка је трипут дестилисана и направљена од изворске воде. Прво се филтрира кроз лед, затим кроз угаљ од брезе и на крају кроз пијесак направљен од уситњениних дијаманата и других драгуља.

Пројекат у којем је произведена вотка за стогодишњицу, финансирала је Регина Абдуразакова, која је у Dartzovom промотивном материјалу описана као „екстравагантна кћерка нафтног тајкуна из Казахстана која је одлучила да нађе сврху новцу њеног оца.“

„Можемо испричати приче о специјалним дијамантским филтерима или егзотичним производима као што су сперматозоиди кита, али ово је све изван нашег разумијевања и нејасно“, истичу из Dartza.

„Ова марка вотке није за пиће, ово је врста вотке која се добија у насљеђе“, истиче промотивни материјал. „Ово је вотка која ће бити дио породичне умјетничке колекције. Зашто би пили вотку која се сматра умјетничким дјелом?“

У међувремену, полиција Данске је објавила да су 5. јануара у сјеверном дијелу Копенхагена пронашли нетакнуту али празну флашу у вили која је у фази реновирања.