Трагом трача

СКАНДАЛ У ДИСЕЛДОРФУ: Владика Григорије избацио Вучићевог савјетника!

18581

На устоличењу новоизабраног епископа франкфуртског и цијеле Њемачке, у Храму Светог Саве у Диселдорфу, дошло је до инцидента када се појавио Вучићев савјетник за вјерска питања и Србе у региону, Владимир Божовић. Наиме, њега је са церемоније избацио сам епископ Григорије, јер се Божовић наводно лажно представио као изасланик Владе Србије, иако је у име Владе устоличењу присуствовао Марко Николић из Управе за сарадњу са црквама и вјерским заједницама.

– Тешко да ико памти да је на устоличењу неког епископа дошло до оваквог скандала. Нисмо могли да верујемо шта се дешава, а Божовић је свима понављао да је он специјални изасланик Владе Србије. Епископ Григорије је истог тренутка када га је приметио наложио Божовићу да напусти цркву јер га, како је рекао, није звао да присуствује овом чину – рекао нам је један од присутних у Храму Светог Саве.

Самом обреду у Диселдорфу присуствовало је око 3.000 људи, а Григорија је у чин епископа увео епископ шабачки Лаврентије, а уз њега је Свету архијерејску литургију служило петнаестак владика и стотинак свештеника. Устоличењу владике Григорија у Диселдорфу присуствовао је председник РС Милорад Додик. Међу присутника су били и конзули БиХ, Грчке и Русије, представници Католичке цркве и Исламске заједнице, њемачки политичар Бодо Хомбах, као и велики број вјерника.

Ко је Владимир Божовић?

Владимир Божовић је по занимању адвокат, а широј јавности постао је познат као заступник Српског покрета обнове после атентата на Ибарској магистрали. У вријеме владе Војислава Коштунице био је генерални инспектор у МУП-у. Није га подносио тадашњи министар полиције Драган Јочић, који је цијелу једну биљежницу попунио анегдотама о свом главном инспектору, иако никад није хтио да га прими у своју канцеларију.У вријеме владе Ивице Дачића био је државни секретар у МУП-у, да би пошто је формирана Вучићева влада постао савјетник у МУП-у. Члан је Главног одбора Српске напредне странке.

Више пута, од почетка овог вијека, био је гост на Молитвеном доручку у Вашингтону и сваки пут је рушио протокол, на начин да је, у дворани која има 1500 мјеста, заузимао позицију пуно ближе предсједнику Америке него што му је било одређено, па је у пар наврата интервенисало и обезбјеђење, о чему је писала београдска штампа.

Још док је био жив патријарх Павле, могли сте га често видјети у главном кадру у току ТВ преноса, тик иза највећих црквених и државних великодостојника, па су многи необавијештени гледаоци мислили да је он телохранитељ или редар. Доласком патријарха Иринеја, Божовић и даље настоји да буде у првим „борбеним редовима“, али му је, коначно, прије четири године, из протокола патријарха, скренута пажња да то више не може да ради.

Но, „не лези враже“, Божовић само двије године није био у првим редовима. Крајем маја 2015. године, премијер Србије Александар Вулић именује га за савјетника за регионалну сарадњу и вјере, па самим тим му омогућава да, као званични представник државе за питања вјере, добије понајбоље мјесто у протоколарном распореду.