меридијани

Ухапшена најхрабрија Палестинка!

1490

Израелски војници су ухапсили младу Палестинку Ахед Тамими (16), дан након што је на друштвене мреже постављен снимак на ком она удара двојицу њихових припадника.

Палестинка је одведена на испитивање, саопштила је полиција. Поједини медији пренијели су ријечи њеног оца да је ухапшена у току ноћи, као и да су, наводно, она и њена мајка претучене. Тамими је позната по својим учешћима на протестима против израелске војске.

Израелски министар одбране Авигдор Либерман изјавио је да се неће само та Палестинка, Ахед Тамими, суочити са последицама својих акција, већ ни „њени родитељи ни околина неће избећи оно што заслужују“, пренијели су израелски медији.

Министар је подржао војнике који нису реаговали на провокацију, оцијенивши да су поступили у складу са наредбама. Он је рекао да су израелска одбрамбене снаге „најхуманије и држе се вриједности који нигде не постоје“, а да та хуманост не смије бити на рачун застрашивања и снаге.

Ухапшена Палестинка је кћерка једног од најистакнутијих активиста у селу Наби Салих. Он је један од организатора демонстрација које се одржавају сваке недеље. Њен отац је рекао да је она само покушавала да заштити породичну кућу током протеста 15. децембра поводом потеза САД да прогласе Јерусалим званичном престоницом Израела.

Израелски медији наводе да то није први пут да је Тамими провоцирала војнике. Прије неколико године угризла је војника који је дошао да ухапси њеног брата. То се десило 2015. године када је бранила свог 12-годишњег брата од израелских војника.