УДРУЖЕЊЕ „ЋИРИЛИЦА“ ИЗ ПОДГОРИЦЕ

Отворено писмо директорици даниловградске Гимназије

2453

„Страх животу, образ каља често“ тако рече свети владика Петар Други Петровић Његош, ловћенски тајновидац, а наследник онога чије име носи гимназија у којој сте ви устоличени госпођо Латковић.

Уважени, свједоци смо ових последњих неколико година, а тачније од 2006 , када се у неовисној Црној Гори ствара један непријатељски амбијент, према демократији и ономе чему тежи васколика црногорска јавност. У тај непријатељски амбијент, се увлачите, да ли свјесно или несвјесно, и ви уважена директорко гимназије у Даниловграду.

Данас 23/05/2018 сазнајемо да је професор математике, господин Југослав Благојевић, позван пред дисциплинску комисију јер није дозволио дежурном ученику да прочита информцију која је била написана на латиници.

Требали би да знате, као академски грађанин Црне нам Горе, шта значи ријеч демократија. Демос – народ, кратеин – владавина.

Дакле владавина народа, у тај народ госпођо Латковић, спадамо и ми  који у овој земљи живимо са вама, који ову земљу много више волимо него Ви и слични Вама, који ову земљу не дамо низашта на свијету, али који имамо своје мишљење и мислимо својим мозгом, којима се не свиђа да пишемо латиницу, или који мање волимо латиницу, или који не признајемо латиницу, или који волимо ћирилицу а не мрзимо латиницу… има нас разних, знате?

Ви сте госпођо Латковић, познати већ, широј црногорској јавности, по оваквим „испадима“ а све везано за школу у којој сте устоличени, да би вјероватно спроводили нечије замисли?

Морам Вам рећи, да ми захтијевамо, да аутоматски обуставите сваки ди вид прогона професора Благојевића, као и дисциплинске поступке које сте планирали и не само њега, него свих Ваших колега и ђака, тих дивних великих људи, очигледно млађи али неупоредиво већих од Вас директорко Латковић, који не мисле као Ви.

Којима је дража ћирилица од латинице, који ћирилицом сматрају своје једино писмо и не дозвољавају да се она затире, како се кренуло од оне „срећне 2006“ године.

Знајте уважена директорице Латковић, постоји живота и после гимназије и директорске фотеље, немојте дозволити да ви или Ваши ђаци сјутра окрећете главе једни од других.

Ово је Црна Гора, демократска земља, која стреми ка Европи, а та Европа штити оно што је аутохтоно, домаће, исконско, а ја вас нећу питати ЗНАТЕ ЛИ шта је ћирилица Црној Гори и Црногорцима?

Већ ћу Вам дати одговор: да је ЋИРИЛИЦА једино и право писмо Црногораца и Срба једнако.

Немате право да нам га ускраћујете, немате права да нас малтретирате, немате права да нам говорите како ћемо, немате права да нам трујете дјецу латиницом.

Поводом овог захтјева, желимо да нам узвратите одговор, електронски или поштом, на ћириличном писму подразумијева се.

Захвално, удружење грађана за кориштење и заштиту ћириличног писма „Ћирилица“ Подгорица