занимљивости

У овој земљи живе вилењаци!

938

Становници ове европске земље су толико увjерени у постојање вилењака да чак мењају своје урбанистичке планове како не би градили путеве и насеља на местима где живе вилењаци

Вилењаци су, према легенди, дјеца смртних људи и бесмртних вила, малена митолошка бића, шиљатих ушију која доносе срећу. Међутим, да ли вилењаци постоје ван Толкинових романа и митологије германских и словенских народа? Уколико питате већину Исланђана, добићете пријеки поглед и једно гласно “ДА”.

Наиме, 54 одсто Исланђана вјерује у њихово постојање. Њихово вјеровање да се „добри људи“ и даље крију међу стијенама, навео их је да чак промијене своје урбанистичке планове како не би градили путеве и насеља на мјестима гдје живе вилењаци.

Становници Хабнарфјердира, маленог града у близини пријестонице Рејкјавик, посебно су поносни високом концентрацијом вилењака. Постоје туристичке туре гдје водичи показују познате вилењачке локације, укључујући и велику стијену Хамарин, гдје живе краљ и краљица вилењака, а због које је прије петнаестак година пут морао да буде преусмјерен да се вилењаци не би узнемирили. Бивши члан парламента се чак заклиње да му је у саобраћајној несрећи живот спасила управо породица вилењака.

У оближњем Копавогуру, дионица Вилобрежног пута је морала да буде сужена седамдесетих година са двије траке на само једну пошто су се грађевинске машине непрекидно квариле док су покушавале да униште стену у којој, вјеровало се и вјерује се и даље, живе вилењаци. Стијена је и даље ту, мада се не зна да ли су ту и даље њени станари.

У истом градићу, средином деведесетих, оператер булдожера Хјортур Хјартарсон је умало упао у невоље након што је познато вилењачко брдо покушао да сруши због изградње гробља.

Ако је вјеровати локалном становништву, током зиме су највеће шансе да видите вилењаке. Наиме, током Божића и Новогодишње ноћи, вилењаци су у потрази за новим домом.

Умјесто Деда Мраза, Исланђани имају 13. Јула Ладса (наравно вилењака) који свима доноси весеље и поклоне.

Уколико у овој маленој земљи желите да сазнате још нешто о вилењацима, свакако можете похађати курс у Школи вилењака која се налази у главном граду.

Извор: National Geographic