знамените личности

ЕЛ ВУКО, ЛЕГЕНДА САН ФРАНЦИСКА: Побјегли смо из Котора, од комуниста!

2445

Пијаниста Лазар Лари Вучковић већ деценијама учествује у стварању историје џез сцене на западној обали САД. Свирао је са многим познатим именима, а наступа и у деветој деценији. Данас живи у Сан Франциску. У интервјуу за Глас Америке говорио је о свом животу и каријери и одлуци да свира докле год буде могао.

Лазар Лари Вучковић познат је и као Ел Вуко. Пријатељи га зову енциклопедијом џеза, музички критичари пијанистом прве класе, а град Сан Франциско му је 2006. године посветио дан – 8. децембар, који је иначе и његов рођендан. На џез фестивалу „Нишвил“ у Србији добио је награду за животно дјело.

Рођен је 1936. у Котору. Његова породица је одатле избјегла након Другог светског рата (1951) пошто су им комунисти одузели вилу и фабрику „Ривиера“. Лари каже да им имовина, упркос одлуци суда, никада није враћена.

„Ко год је зарадио нешто, ко је имао приватно, они су га звали трули капиталиста. Нема везе што је људима давао посао, помагао сиротињу, нема везе…Мој отац је, срећом, био амерички држављанин. Они су га метли у затвор јер је био капиталиста, земљопоседник, и после затвора је обновио пасош и успели смо да напустимо 1951. године“, присећа се Лазар Вучковић.

Лазар Вучковић, са братом у Котору,

Породица Вучковић је из Црне Горе дошла у Сан Франциско, што се испоставило као кључно за Ларијев даљи живот. Са 15 година је почео да открива џез. „Идем улицом Маркет и тамо су била велика позоришта Paramount, Narfield, Columbia Pictures, која су имала филмове и биг бенд, и ја улазим у једно од тих позоришта, а тамо свира бубњар Луи Белсон, Ђук Елингтон, а ја нисам имао појма“.

У Котору је завршио нижу музичку школу, а џез усавршио у Сан Франциску на приватним часовима. Није му требало много времена да почне да свира у клубовима са познатим именима тадашње џез сцене.

„Крајем педесетих година сам почео да свирам са чувеним саксофонистом Џоном Хендијем…Онда сам пре тога упознао пијанисту Винса Горалдија који је снимио оригниалне ствари као „Цхарлие Броњн Пеанутс”, одличан пијаниста и познати певач Мел Торме, с њим сам свирао…Онда сам сарађивао са Џон Хенрдриксом, чувеним певачем који је такође писао многе текстове. Онда Фили Џо Џонс после тога, Кларк Тери, Елвин Џонс…“, присјећа се Лари свих познатих имена са којима је свирао.

Када свира и компонује, комбинује различите музичке жанрове – од свинг џеза до балканске музике. И са 83 година и даље редовно наступа.

Данашњи изглед „Ривијере“ у Котору

Фабрика „Ривијера“ тридесетих година прошлог вијека била окосница развоја Котора. Основали су је  Љубисав, Милутин и Александар Вучковић. Фабрика је производила сапун, козметику, маслиново уље, свијеће и каустичну соду, а 1930. године је имала 500 радника. Они су радили на најмодернијим машинама тих година и извозили производе ван граница старе Југославија – у Француску, Италију и Њемачку. „Ривијера“ је била једина компанија која је добила међунардно признање Гранд При у Паризу 1927. и у Лондону 1932. године.

Браћа Вучковић су допринијели развоју Котора и били зачетници оснивања Привредне коморе Црне Горе. Ова генерација је саградила индустријске основе једне мале земље не сањајући каква их судбина очекује. Онда су услиједиле године егзила и „Ривијера“ је пропала, а Вучковићи и њихови потомци данас живе по земљама Сјеверне и Јужне Америке.

Вучковићи су старо братство, још из времена државе Зете; славе Никољдан.