бисери мудрости

ЕПИСКОП НИКОЛАЈ: Лудило српских партијаша!

15530

План свих српских партија, и љевичарских и десничарских, садржан је у мисли да, као 1918. године, прво расписати изборе па нека народ искаже своју жељу и вољу! Каква фантазија и какво лудило!

Према извјештајима из Југославије, Српски народ може се поново наћи пред страшном трагедијом. Сви говоре: нека падне Тито, па ћемо онда лако! А нико нема плана шта ће бити после пада комуниста. И каква ће се власт установити у српским земљама.

Хрвати имају план, инспирисан од папе и подржан од Италије. Код њих нема странака; они не знају за демократију. Они знају и хоће једно: окупирати Босну и Срем и Србе о врбе, или поклати или истјерати из тих земаља.

У моменту пада комунизма (уколико Русија не интервенише) Хрватима ће се одмах доставити оружје и сви ће бити наоружани, док ће Срби бити голоруки као и при првом покољу. И усташе и оружје, све чека готово на граници Југославије. За 24 сата сва ће Хрватска бити под оружјем и сви гаулајтери на свом мјесту. Папа ће опет благословити покољ Срба и ућуткати њему наклоњене англосаксонце.

А шта Срби партијаши мисле? Они мисле да, као и 1918. године, прво расписати изборе па нека народ (јадни, тужни, голоруки српкси народ) искаже своју жељу и вољу! И ништа више! У тој једној мисли садржан је план свих српских демократских и полудемократских, левичарских и полулевичарских партија, па чак и националних, четничких и патриотских. Каква фантазија и какво лудило!

Питање је, дакле, не како оборити Тита, него шта ће бити после Титовог пада. Ко ће српски народ наоружавати да се брани од вјечног и много страшнијег непријатеља. И каква ће се власт одмах установити у српским земљама.

(текст је настао прије 1956. године; објављен је у часопису Каленић број 3-4, Крагујевац, 1991 године, под насловом „Опомена српским родољубима“)

факсимил текста епископа Николаја „Опомена српским родољубима“, писан његовом руком