нове књиге

Роман о Дијани Будисављевић

3620

Роман „Аустријанка“ (у издању Лагуне) прича о животу и дјелу Дијане Будисављевић, објављен је данас, 130 година од рођења ове жене која je у Другом свјетском рату спасла више од 12.00 дјеце из логора у НДХ.

-Пре десетак година сам, као историчар, постао члан сценаристичког тима нашег глумца и продуцента Тихомира Станића. Филm је требало да исприча причу о Дијани Будисављевић, а мој задатак је био да сакупим што више података о њој. Нажалост, није се успјело сакупити довољно новца за тако велики пројекат, па сам одлучио да напишем роман – испричао је поводом изласка књиге аутор Зоран Милекић.

Радња романа „Аустријанка“ почиње у касно пролеће 1942, у глуво доба ноћи када на споредни колосјек заграбчке железничке станице пристиже транспорт сточних вагона крцат српским женама. Одлазе на присилни рад у Немачку. Поред шина разапет је шатор Црвеног крста и средовечна Дијана дели им чај и нешто хране.

Данима после тога, Дијану мучи питање: гдје су дјеца? После много трагања, сазнаје да су у Старој Градишци, испостави злогласног логора Јасеновац. Упорношћу и везама које је имала, успева са групом својих сарадница да продре у ту фабрику смрти.

Тог врелог летњег дана 1942, сусреће се с призорима из пакла. Врховни заповедник Макс Лубурић даје јој рок за напуштање логора. Деце је много, а времена за њихово избављење мало.

Да би помогла српској дјеци и сама је пуно ризиковала. Обилазећи логоре заразила се болестима које су харале и убијале малишане. Прележала је тифус и доживјела три нервна слома.

После рата ова хероина је скоро потпуно заборављена. Живјела је са сурпугом у Загребу до 1972 године, када су се пресеили назад у родни Инзбрук. Од краја рата није говорила о својој акцији спасавања и тако је остало све до њене смрти 1978 године.

Сјећање на ову храбру и хуману жену  и њен подвиг, вратио је пре две године хрватски филм „Дневник Дијане Будисављевић“ у режији Дане Будисављевић.

Пре две ноћи аустријска државна телевизија ОРФ премијерно је емитовала докуменарни филм „Спасилац дјеце и масовни убица“, аутора Зорана Добрића, Србина који живи у Аустрији.

Дијана Будисављевић (1891-1978), дјевојачког презимена Обексер, била је Аустријка из Инсбрука. У родном граду радила је као медицинска сестра када је упознала Србина из Хрватске, касније супруга Јулија Будисављевића.

Након вјенчања, брачни пар Будисављевић преселио се у Загреб 1919. године, гдје је Јулије радио као шеф хируршке клинике Медицинског факултета у Загребу. Будисављевић је био један од малобројних загребачких Срба поштеђених убијања, протјеривања или пљачке имовине за вријеме усташког режима у НДХ.