ПОД ЛУПОм

Поуке за подгоричке изборе!

3170

Пише: Донко Ракочевић

 Мило Ђукановић је у Подгорици јуче узео 50.7 одсто гласова (54.332 od 107.119 важећих)! Охрабрујући податак за опозиционе партије, јер им је потребно само пар хиљада гласова више него јуче! Уколико се добро организују, имају прилику да тријумфују на подгоричким локалним изборима, тачније да свргну ДПС с градског трона.

Демократе и УРА већ се увелико спремају за подгоричке избори, и удружили су снаге, не желећи заједнички наступ са осталима. Што није лоше, иако су у Демократском фронту прижељкивали заједнички наступ цијеле опозиције. ДФ треба да се задовољи удруживањем са СНП-ом, Уједињеном Црном Гором и Правом Црном Гором; док би трећу „колону“ чинили СДП и ДЕМОС.

Збрајање „баба и жаба“ не даје добре резултате, то су показали и јучерашњи предсједнички избори. Бојанић је освојио пуно мање гласова него што су на парламентарним изборима 2016. године освојиле партије које су јуче стале иза њега. Он је био идеалан да привуче дио апстинената (има их 195.000), али чим су иза њега стале партије, посебно ДФ, то је постала немогућа мисија.

Да су Демократе кандидовале Бечића, а Демократски фронт – Мандића, укупни резултат опозиционих кандидата би сигурно бољи, односно Ђукановић би вјероватно изгубио. Али, Бечић и Мандић су се плашили личног неуспјеха, нису очигледно хтjели да га подреде општем интересу.

Зато је „профитирала“ Драгиња Вуксановић. Освојила је 60 одсто више гласова него СДП на претходним изборима. Али, није то толико битно. Битно је да се СДП ни на подгоричким изборима не мијеша са опозицијом, већ само са ДЕМОС-ом; неће освојити колико Драгиња, али ће прећи цензус.

Ваљало би да се на изборима појави и Младен Бојанић, на примјер на челу неке листе грађана, на којој би се нашао и Саша Дамјановић, који му је на предсједничким изборима био „десна рука“. Њихова циљна група би могли да буду апстиненти, и разочарани гласачи СНП-а са прошлих избора.

Избори у Подгорици су за непуних мјесец и по дана (27. маја). Веома је мало времена, опозициони лидери се морају до краја овог мјесеца договорити у колико „колона“ ће да иду, то може бити од кључног значаја за резултат избора. Посебно је битна брзина договора, јер ако се преговори буду одужили као за предсједничке изборе, то ће додатно да демотивише опозиционо бирачко тијело, као и апстиненте.

Што ми рече један познаник из ДПС-а, у њихово бирачко тијело се може ући само парама, а пошто их опозиција нема, једино јој преостаје да покуша привући макар пар хиљада апстинената; то би било довољно, судећи по јучерашњем гласању у Подгорици.

Ево укупних резултата јучерашњих избора, и по општинама; обратите пажњу на податак – колико је неважећих листића у Подгорици (чак 2011):