ДЈЕЦА ТИТОИЗМА

Поповање безбожника Балше!

3182

Пише: Бранко Ракочевић

„Идеја да о Закону о слободи вјероисповијести (или било чему) расправљају и одлучују само православни посланици, један је од оних антологијских момената наше стварности. Морате осјетити стид кад ово чујете“, рече колумниста Вијести Балша Брковић, и би у праву! Барем формално, јер не треба човјек да буде неки правни експерт да би знао да саборски заступници, без обзира на своју националну, вјерску и политичку припадност, имају право да расправљају и одлучују о сваком законском акту који дође на дневни ред саборског засиједања. И ту би могли ставити точку.

Елем, по Уставу Црне Горе – а устав је за оне који не знају, највиши правни акт у земљи, малтене, „свето писмо“, и изнад сваког је закона – црква је одвојена од државе! И држава нема право да се мијеша у црквена питања, нити да арбитрира, односно, одлучује о њима. Цркве саме одређују своје устројство и о свим (црквеним) питањима одлучују самостално и независно.

Сљедствено томе, предлагач Закона о слободи вјероисповијести, у овом случају Влада ЦГ, и Скупштина ЦГ као законодавно тијело које доноси законе, могу само да констатују „стање на терену“, и ништа више од тога. Све остало је брутално насиље над Уставом и над православним вјерницима у Црној Гори.

Колумниста Вијести, Брковић, у овом свом тексту и сам признаје да је безбожник, што значи да не оставља ни трачак сумње да би људи који вјерују у Бога, могли, можда, бити у праву. С обзиром да свјесно и поносно његује код себе овакву искључивост мишљења о једном од најсуптилнијих духовних питања људског рода, не може дати никакав интелектуални допринос расветљавању овог питања. Да је барем рекао да је агностик, имао би интелектуалну шансу…

На концу, мислим да нема мјеста ни Балшином чуђену гледе чињенице да о неком питању може одлучивати само нека одређена група људи. Ето, кад се, на пример, гради водовод у завичају Брковића, Сеоцима, „дискреционо“ право на одлучивање о томе имају само Сеоштани, и нико до они … Или, пак, кад су своједобно ти исти Пипери доносили судбоносне одлуке да ударе на Хитлера, Стаљина, или, пак, на браћу Србе, који су носили униформе (регуларне) Војске Краљевске Југославије, онда нијесу консултовали остатак Црне Горе…