поглед с истока

Зашто не волим државу Црну Гору?

6860

Данас држава Црне Гора слави Дан независности – 13 година од обнове независности и хиљаду три године државности. Нити је независност обновљена на поштен начин, нити је тачно да као држава трајемо хиљаду година. Али, и све да јесте, ја не волим државу Црну Гору, а волим земљу Црну Гору. Ево зашто…

 Пише: Донко Ракочевић

Ја државу Црну Гору не цијеним, не волим. Али, земљи Црној Гори потпуно припадам.  Људи када буду схватили да је држава мач који ће им ускратити готово сва права својим полугама пореске, нехумане, овакве и онакве власти, да је држава војска, полиција, репресија, судови који суде и по бабу и по стричевима, онда би другачије размишљали.

Једино што беспрекорно функционише је кажњавање за бесправно паркиране аутомобиле. А то што је неко убијен, што је избоден неко прошле ноћи, што се растура дрога – за то ћемо лако. То је све држава. Што се хапсе државни службеници, ми то плаћамо, њихове пљачке ми надокнађујемо, њихове службене аутомобиле којима се по  ваздан возикају – ми финансирамо, то је држава.

Земља Црна Гора је Савино око изнад Гусиња које је држава Црна Гора преименовала у Око скакавице, да не би подсјећало на Светог Саву!

Земља Црна Гора су моје Брезојевице и у њој црква Свете Тројице коју су Турци и комунисти пет пута спаљивали, а државна телевизија је игнорише када прича о културно-историјским знаменитостима у плавској општини.

Земља Црна Гора је моја Морача и у њој предивни кањон који би држава Црна Гора да потопи да би пунила џепове својим тајкунима! Вода вјештачког језера ће доћи на пар десетина метара испод Манастира који је вјековима био једини светионик и сабориште мојим Морачанима!

Земља Црна Гора је мој Улцињ приликом чијег ослобађања (1878) је страдало на десетине мојих Ракочевића; као и ријека Бојана на чијим обалама су трагови цркава и гробова средњовјековних српских владара.

Земља Црна Гора је моја Подгорица, град који је у Другом светском рату бомбардован као ниједан други, али држава Црна Гора о томе ћути, јер неће да се замјера својим покровитељима на Западу.

И сви други градови су моји – као и људи који у њима живе. Ја све њих волим! Посебно волим мој српски народ који чини скоро трећину становништва, а обесправљен од државе Црне Горе као ниједан други, зато што чува своје и коријене Црне Горе.

Оно прво (државу) не волим ни под разно. Не волим ни заставу државе Црне Горе, ни њену химну, нити сам их ја бирао…

И дефинитивно, немојте ми за сва времена натурати ништа што је држава у овој земљи Црној Гори.

(овај текст сам направио по узору на изјаву глумца Јосипа Пејаковића везано за његов однос према Босни)