ДУХОВНЕ ЛЕКЦИЈЕ

Препреке у духовном уздизању!

3385

Тачно је да су људи спремни да иду путем својих духовних отаца, али не и да иду сувише далеко. Већина не осјећа никакву жељу да слиједи пут Фрања Асишког који је распродао иметак и бацио стечени новац кроз прозор, а затим се затворио у колибу, нити да су обдарени оном невиђеном понизношћу светог Јована  из Капистрана, који се после преобраћења, током једног боравка у тамници, вратио кући јашући наопако окренут на магарцу, одјевен у рите и носећи на глави картонску митру на којој је исписао све своје гријехе.

Историјат великих посвећеника свједочи о томе да што човјек више напредује, тим је више изложен нападима демонских сила. И сам Исус је, после четрдесетодневног поста у пустињи, био изложен покушајима Сатане да га заведе. Међутим, то није повластица „великих душа“: сви смо ми, кад кренемо ка уздизању, препуштени на милост и немилост оним негативним демонским силама које, са неумољивом упорношћу, покушавају да нас задрже и да доведу до тога да останемо везани за материју.

Како да се нађемо међу изабранима који су срушили те препреке? Тако што ћемо упорно истрајати у духовном трагању које смо започели, у том поновном центрирању душе. „Будите тријезни и пазите, јер супарник ваш, ђаво, као лав ричући ходи и тражи кога да прождере. Браните се од њега тврђавом у вјери, знајући да се таква страдања догађају вашој браћи по свијету“, стоји у Првој посланици Петровој (5, 8-9).

Само непоколебљива одлучност омогућиће вам да вас Бог чује.  Не одустајте, је на крају неизбјежно долази успјех, само ако се наоружате стрпљењем… Молитва се одликује тиме да посједује готово аутоматску дјелотворност. Сјетите се опет Јеванђеља по Луци (11, 9-10): „И ја вам кажем: иштите и даће вам се; тражите и наћи ћете; куцајте и отвориће вам се. Јер сваки који иште, прима; и који тражи, налази; и који куца, отвара му се.“ Зато куцајте и куцајте!

Молите се редовно и са убеђењем, и онда нема никакве сумње како ће се догодити чуда, као што каже Христ у Јеванђељу по Матеју (21, 21): „Заиста вам кажем: ако имате вјеру и не посумњате (…) и гори овој ако речете: дигни се и баци се у море, биће. И све што узиштете у молитви, вјерујући, добићете…“