меридијани

Трамп би да заузме Јерусалим!

992

У арапском свету расту противљења у ишчекивању одлуке Трампа везане за америчко признање Јерусалима као престонице Израела. Дописници ББЦ наводе да ће председник о томе донети одлуку ове недеље, али да ће додатно одложити обећање из кампање о премештању америчке амбасаде у Јерусалим

Амерички лидер Доналд Трамп још није донео одлуку поводом тога да ли ће формално признати Јерусалим за израелску престоницу, саопштио је његов правни саветник и зет Џаред Kушнер, преноси Њујорк тајмс, што је потез који би могао да оконча вишедеценијску америчку политику и подгреје насиље на Блиском истоку.

„Он и даље трага за другачијим тактикама, а када донесе одлуку, он ће бити тај који ће вам је саопштити а не ја“, казао је Kушнер на годишњој конференцији америчке политике на Блиском истоку коју организује Брукинг институт из Вашингтона. Високи званичници Беле куће саопштили су прошле недеље да би Трамп у среду могао да изда саопштење овим поводом.

Kушнер предводи Трампове напоре да поново започне израелско-палестинске мировне преговоре, процес који за сада нема пуно напретка. Бивши амерички председници инсистирали су да статус Јерусалима – светиње и за Јевреје, муслимане и хришћане – мора бити одлучен кроз преговоре. Палестинци желе Јерусалим за своју престоницу у будућој држави док међународна заједница не признаје израелске тежње да присвоји себи овај град.

Сваки потез САД да призна Јерусалим као израелску престоницу би подгрејао екстремизам и насиље, тврди и генерални секретар Арапске лиге Ахмед Абул Геит. Утицајни јордански извори навели су да је та земља, тренутно председавајућа Арапским самитом, почела консултације о сазивању хитног састанка Арапске лиге и Организације за исламску сарадњу пре Трампове очекиване одлуке ове недеље, преноси Њујорк тајмс. Шеф Арапске лиге, Јордан и палестински председник упозорили су на последице објаве. Судбина града је камен спотицања између Израела и Арапа.

У арапском свету расту противљења у ишчекивању одлуке Трампа везане за америчко признање Јерусалима као престонице Израела. Дописници ББЦ наводе да ће председник о томе донети одлуку ове недеље, али да ће додатно одложити обећање из кампање о премештању америчке амбасаде у Јерусалим. Иначе крајњи рок о премештању америчке амбасаде из Тел Авива у Јерусалим истекао је данас.