дестинације из снова

Тоскана – откинуто парче раја

2811

Када планирате романтично путовање, умјетничко ходочашће, гастрономско истраживање, уживање у вину или мирисима лаванде и рузмарина, италијанска регија Тоскана један је од првих избора. У неким дијеловима је нестварно лијепа. Љепша је од свих фотографија које покушавају дочарати уређена поља и бескрајне предјеле. Тоскана је рај на земљи

ПИШЕ: Миња Петровић

Тоскана је регија у централној Италији и граничи се с регијама Лацио (на југу), Умбрија (на истоку), Емилија-Ромања и Лигурија (на сјеверу), док се западно од регије налази Тиренско море. Важи за један од најљепших дјелова Италије и има око 120 заштићених подручја природе.

Најпознатија туристичка одредишта у Тоскани су Фиренца, Пиза, Луча, Марема, Крете Сенеси и Сијена. Ова област позната је по својим прекрасним пејзажима и богатом умјетничком наслеђу. Овдје је 120 заштићених резервата природе, а Фиренцу годишње обиђе око десет милиона туриста.

Фиренца је сама по себи умјетничко дјело, тако да ћете док шетате кроз град имати утисак да сте у музеју. Галерија Уфичи је прва на листи; то су некадашње канцеларије владајуће породице Медичи које су радили ренесансни мајстори. Морате видјети и катедралу Дуомо.

Предјели Тоскане, питоми брежуљци прекривени виноградима, маслињацима, житним пољима и шумом, камене сеоске куће и високи чемпреси, неисцрпна су инспирација многим умјетницима. Она представља дом неких од најутицајнијих људи у историји умјетности и науке, као што су Ботичели, Петрарка, Данте, Микеланђело, Леонардо да Винчи и Галилео Галилеи.

У Тоскани се вина праве да би се свакодневно пила, не за изложбу или специјалне прилике. Ручак или вечера локалног становништва не може да се замисли без вина и многа маснија јела имају смисла само уз вино. Због тога пола литра доброг кућног вина у ресторану кошта шест евра, а флаша квалитетног ДОЦ вина 15-20 евра (у ресторану).

Тоскана је позната и по гастрономији. Неке од основних намирница, које се најчешће употребљавају у кулинарству, су маслиново уље, поврће, сиреви, тјестенина и зачини. Свакако је потребно нагласити да је маслиново уље изванредног квалитета и саставни је дио великог броја јела.

Најпознатији сиреви су Рицота, пецорино, овчији сир који се дијели по старости, а ставља се у рајчицу сушену на сунцу или се пере у вину те тиме добија специјалан укус. Тај крај познат је и по одличним печуркама које зову порцини и по цијењеним тартуфима. Тосканска кухиња позната је по игри бојама и кориштењу свјежих намирница које се изврсно комбинују с умацима и црним вином.

Дакле, ако планирате романтично путовање, умјетничко ходочашће, гастрономско истраживање, уживање у вину или мирисима лаванде и рузмарина, италијанска регија Тоскана један је од правих избора за вас.