Поглед с истока

Избацили су српски језик, Св. Саву и Његоша, сада ће и историју!

2494

Пише: Донко Ракочевић

Национални савјет за образовање тек треба да да зелено свјетло, али се средње стручне школе увелико припремају за смањење фонда или пребацивање појединих општеобразовних предмета, попут историје, у групу изборних . У појединим подгоричким стручним школа, већ сада нуде историју и географију као изборни предмет.

Према документима из школа у које су “Вијести” имале увид, историју и географију, али и други страни језик, екологију, социологију,… неће имати средњошколци, поједини смјерови у школама електротехничке, машинске, поморске, економске, хемијске струке.

Ово је наставак образовне политике у Црној Гори, која се тешко и може назвати образовном, јер њен циљ није израстање дјеце у личности, образоване и утемељене у култури и предању свог народа, већ прављење робота који ће само служити као радна снага домаћим и страним послодавацима.

Претходних година, из црногорских школа је, на перфидан начин, избачен српски језик, потом и на десетине највећих српских писаца, док је Његош сведен на пола једног часа, и то без представљања суштинских елемената његовог стваралаштва. Више простора у уџбеницима је посвећено Харију Потеру него Његошу!

Свети Сава, који је до 1947. године, био слава школа у Црној Гори још од њиховог оснивања, сведен је такође на пар реченица, у којима је практично представљен као окупатор који је огњем и мачем превео Црногорце из католичанства у православље. Што ће рећи да је и Српска православна црква, коју је у Црној Гори утемељио Свети Сава, злочиначка и окупаторска.

Дакле, Национални савјет за образовање и остале надлежне институције за школство, само спроводе у дјело новокомпоновану политику Мила Ђукановића – стварање новог црногорског идентитета коме, како Ђукановић прије неки дан рече, недостаје још једна карика – Црква!

„Шта ће Ђукановићу цркве на чијим иконостасима су Свети Сава и Немања које он сматра највећим непријатељима Црне Горе“, запитао се Матија Бећковић ових дана у једном интервјуу.

Прекречиће их временом, као што је Његоша и Св. Саву избацио из уџбеника. Уосталом, римокатоличке цркве немају иконостасе.