скидање прашине

Зашто су сви владари Немањићи носили име Стефан?

2801

Владари Немањићи, укупно њих 11,  у сачуваним писаним изворима се по правилу појављују потписани заједничким владарским именом Стефан. Зашто? Постоје два разлога…

 Пише: Донко Ракочевић

Немањићи су најпознатија средњовјековна балканска династија која је владала овим простором више од два вијека (1166-1371). Име је добила по свом оснивачу Немањи који је био велики жупан Рашке, владар који је ударио темеље стварања моћне српске државе у средњем вијеку. Династија је дала 11 владара. Све ово су, мање-више позанте чињенице. Међутим, оно што је мање познато јесте да, иако су се сви владари ове династије звали Стефан, ниједном од њих то заправо није било право име!

Првом Стефану је лично име било Немања и као такав се наводи у многим писаним изворима оног времена. Име Стефан у смислу како га је употребљавао оснивач династије, а касније и сви његови потомци, заправо је једна врста титуле и у преносном смису значи краљ/владар. Попут римског Цезара, име је постало титула.

Стефан је мушко име грчког поријекла. Долази од ријечи Stephanos што значи “вијенац, круна“. Стефан је заправо “онај који је крунисан, који је овјенчан“. Ово име носили су многи европски краљеви – енглески, мађарски и пољски, а након Стефана Немање и сви његови потомци, наследници српског престола.

Стефан Првовенчани (пуно име му је заправо било Стефан Немања II), Стефан Радослав, Стефан Владислав, Стефан Урош I, Стефан Драгутин, Стефан Урош II Милутин, Стефан Владислав II, Стефан Урош III Дечански, Стефан Урош IV Душан, и Стефан Урош V. Име Стефан додавали су у част оснивача династије, традиције, али и симболичне потврде њиховог права да владају.

Осим самог значења имена Стефан, дио одговора на ову занимљивост лежи и у распрострањености култа Светог Стефана у Византији, првог светитеља који је страдао за Господа и зато се назива Првомучеником.

Култ Светог Стефана био је јак и у Зети и Рашкој. Постао је заштитник престоничког града Скадра – гдје се налазила црква посвећена Св. Стефану Првомученику, а бар за једног дукљанског владара, Стефана Војислава, знамо да је носио потоње „немањичко“ титуларно име.

Свети Стефан био је крсна слава династије Немањић и заштитник свих владара из ове породице. Његов лик се налазио на реверсу владарског печата као и на бази кованица. Ово је био и разлог више да краљеви из династије Немањића поред свог имена додају и име Стефан.

Свети Стефан је први хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомучеником. Његово мучење потресно је описано на страницама Новог завјета. Последње ријечи светог архиђакона Стефана биле су: „Господе, не урачунај им овај гријех.“ Мошти светог првомученика Стефана пронађене су близу Јерусалима 415. године.