ИЗ ХРВАТСКОГ УГЛА

Може ли Ђоковић постати највећи свих времена?

4847

Пише: Дино Марцан (Телеспорт)

Новак Ђоковић ове је недјеље задао велике главобоље тениским аналитичарима и свима онима који воле упоређивати значаје успјеха врхунских спортиста, па их онда сврставати по важности судећи их према неким својим параметрима. Баш као у оним вјечним препирањима је ли бољи Лионел Меси или Кристиано Роналдо: противтеза заговарачима Роналда је да “Меси није ништа освојио с репрезентацијом”, док заговарачи Месија вичу “Роналдо има мање златних копачки”. Након тога крену анализе бројки, па стављање тих бројки у контекст, па тако у недоглед.

Последњих годину и по дана сви медији који пишу о тенису говоре о владавини Роџера Федерера и Рафаела Надала те упоређују њихове успјехе и трофеје. Заправо се нико осим њих двојице више и није спомињао у контексту највећег играча у историји. Међутим, Ђоковић се вратио у своју топ форму овог љета кад је освојио Вимблдон. Након дугог тражења самог себе и борбе с повредама, вратио је оригиналну екипу око себе и већ је у Синсинатију изгледао као ‘онај’ Ноле.

Иако је Ноле још прије двије године комплетирао Голден Слем (овојио сва четири Гранд Слема) и тиме ушао у друштво Рафе и Роџера, с овогодишњим Вимблдоном је дошао до свог 13-ог Гранд Слема што је фасцинантан податак. Међутим, још каска за Надалом (17) и Федерером (20), па га заправо ни након Вимблдона нису спомињали у том контексту. Но, након што је освојио Синцинати, Ноле је постао први играч у повијести који је комплетирао Голден Мастерс — освојио је свих девет турнира из Мастерс серије! Може се и даље причати о томе да су Федерер и Надал већи од Ђоковића, али Ноле више не смије остати комплетно изван те приче.

Ако га здравље послужи попут Федерера, има још шест година ‘форе’ за стићи седам Гранд Слемова, колико му недостаје до Роџерова зброја. Јако је тешко и сулудо то стављати као некакву реалну опцију, али ако из рачунице макнемо недостатак олимпијског злата (које у тенису нема тежину као у неким другим спортовима, а и Ноле ће вјеројатно играти још једне Олимпијске Игре), Ђоковић има освојена сва четири ГС-а, ДЕјвис куп, титуле са завршног Мастерса, био је број 1 и, напосљетку, Голден Мастерс, што још нико нема.

Федереру за комплетирање Голден Мастерса недостају Монте Карло и Рим, што се врло вјероватно неће догодити с обзиром на то да већ двије године заредом одустаје од земљане сезоне, док Надалу фале Мајами и Париз. За Мајами постоји реална шанса, будући да је Надал врло успјешан на бетонској подлози, поготово спорим бетонима попут оног у Мајамију. Међутим, паришки Мастерс у дворани Берсy је још увијек један од најбржих турнира и игра се у дворанским условимаа који Надалу не одговарају.

Дакле, ако сагледамо све чињенице, Ђоковић је власник титуле која је његов нови ‘џокер’ у овој причи и коју ће Надал и Федерер тешко достићи, чиме дефинитивно има улаз у расправе о највећем икад. Наравно, да би заправо конкурисао у тим разговорима и препиркама спортских аналитичара, треба подебљати рубрику Гранд Слемова.

Ако сте гледали финале Синсинатија, видјели сте да Ноле има шансу већ на УС Опену почети радити на билдању те рубрике. Уочи меча, Ђоковић је водио Федерера у међусобним обрачунима 23:22 и Федерер је имао шансу поравнати ту статистику, коју Ђоковићеви заговарници често спомињу. Осим тога, у последњихх девет међусобних двобоја, Ђоковић је био бољи у њих седам. Посљедњи меч су одиграли још 2016. на Аустралиан Опену, кад је омјер снага био на Ђоковићевој страни. У међувремену се Федерер издигао из пепела, а Ђоковић упао у разне физичке и менталне проблеме. Сад су омјери снага били кудикамо равноправнији и моментум је био савршен за све тениске заљубљенике.

Ако се вратимо на почетак приче и расправе типа Роналдо или Меси, на крају ће се све свести на особне преференције. Волиш ли више виртуозе или си фасциниран људима који могу као стројеви сваким даном радити на унапређењу себе и одржавати своје тијело као да је 10 година млађе. Роџер, Рафа и Ноле су три потпуно различита свијета, а вјерујем да ће се ускоро и расправе о њима почети сводити на особне преференције.

Чињеница да је Ноле резултатски најбољи играч у последњих пар мјесеци чак и не ствара толику неизвјесност уочи посљедњег Гранд Слам турнира сезоне колико мирноћа коју је показао у финалу Синсинатија.

УС Опен ће бити пун узбуђења, али Ђоковић је сада први фаворит.