Скидање прашине

Најстарија књига на свијету!

2678

Гутенбергова Библија је прва штампана књига у Европи. Историја биљежи 180 примjерака, 45 примjерака на пергаменту и 135 на папиру. Један примјерак је 1987. године продат на аукцији за 5,4 милиона долара. Црвена Армија је из Берлина заплијенила двије ове Библије и однијела у СССР 

Јохан Гутенберг (1400 – 1468), проналазач штампарске машина са покретним словима, свој трогодишњи рад је посветио штампању најзначајније и најчитаније књиге, Библије. Ова књига није само интересантна по томе што је прва у свијету штампана на овај начин, већ што је штампао човек  за чији се изум још и данас не зна како је прецизно функционисао. Сваки детаљ оваквог штампања до данас је остао неоткривен у потпуности.

Гутенбергова Библија представља изузетан подухват у историји штампане књиге. За њу се везују многи описи: прва штампана књига, најскупља књига свијета, најчитанија књига средњег вијека. Сви ови подаци указују на само једно – Гутенбергова Библија ће остати запамћена још много вјекова због свих својих карактеристика и занимљивости.

Од 180 примерака колико је произведено, 135 је било на папиру и 35 на пергаменту. Већина ових Библија садржала је око 1200 страница.  За производњу једне Библије на пергаменту, стручњаци процјењују да је било потребно 170 телећих кожа.

Важност ове књиге се састоји у томе да поред тога што је штампана техником покретних слова, садржала је и ручни рад (илуминације) што је чини уникатном. Гутенбергова Библија је штампана на латинском језику, базирана на тзв. вулгати, односно службеном латинском преводу Светог Писма са хебрејског и грчког језика.

До данас је преживјело само 49 примјерака ове књиге. Отприлике половина ових свезака није потпуно. Међу непотпуним свескама обично постоји само један том или чак само пар сачуваних страница. Што се тиче Библије на пергаменту, 2003. године је постојало 11 сачуваних примерака.

Током Другог светског рата, Црвена Армија је из Берлина заплијенила двије ове Библије и однијела у СССР. Прије тридесетак година откривено је да се та два примjерка налазе у библиотекама у Москви. Њемачка влада је неколико пута покушала агитовати да се та два украдена примјерка врате. Овај покушај је био безуспјешан зато што је 2009. године агент руске владе украо једну од опљачканих Библија и покушао је продати на црном тржишту за чак милион и по долара. Овај агент је ухапшен, а руска влада је поново присвојила књигу.

Гутенбергова Библија, као најскупља и најстарија књига, била је често предмет крађе. Постоји случај из 1969. када је човек по имену Видо Арас покушао украсти ове књиге из једне библиотеке на Харварду. Два свеска које је узео, тежили су чак 45 кг и то му је отежало бијег из библиотеке, те је ухваћен. Пошто је, с толиком тежином, пао у бијегу, крадљивац је сломио ногу а свесци су враћени у библиотеку са минималним оштећењима.

Последња продаја комплетне Гутенбергове Библије одржана је 1978. године и књига је продата за чак 2,2 милиона долара. Исти тај примјерак је 1987. године продат на аукцији за 5,4 милиона долара.

Стручњаци процењују да би данас једна комплетна Гутенбергова Библија могла бити продата за чак 35 милиона долара.

Највише ових Библија посједује Њемачка (14 тј. 12 у земљи и 2 коју су украли Руси). САД посједује 10 примјерака, Уједињено Краљевство 8 примјерака, а Шпанија и Ватикан по два примјерка, док Аустрија, Швајцарска и Португалија посједују по један примерак овог капиталног дјела.