ДА ЛИ ЈЕ ПРЕЉУБА ПРИРОДНИ ДИО СЕКСУАЛНОГ ПОНАШАЊА НАШЕ ВРСТЕ?

Тестиси откривају прељубника!

4107

Ако мушкарац има веће тестисе и већи, према стомаку савијени, пенис, знајте да је ријеч о потомку промискуитетних предака, и да је и он сам највјероватније такав – склон прељуби! С тежином од око 300 грама, тестиси мушкарца већи су од тестиса гориле

Пише: Милош Андрић

У већини друштава, прељуба је друштвено неприхватљива, а у некима је чак и законом забрањена. Али, вјеровали или не, прељуба је саставни дио људског сексуалног понашања. Колико често долази до прељубе, није лако утврдити, због опасности које са собом носи то откриће. Зато се и резултати разликују од студије до студије. Али, ако се изведе неки просјек, он би био следећи: између 40 и 50 одсто ожењених мушкараца – превариће супругу бар једном у току брака, док је код жена овај проценат између 25 и 35 одсто.

Мушкарац се на прељубу најчешће одлучује да би се сексуално самопотврдио и доживио узбудљив сексуални однос. Но, постоји и нека биолошка компонента. Она је у нашим генима, па нам је током времена донијела и неке благодети. С мушке тачке гледишта, прељуба носи огромну репродуктивну предност, односно носила је током еволуције. Мушкарци могу да произведу огромне количине сперме и тако могу да направе и додатну дјецу и да директно повећају репродукцију. Код жена, предности су мање очигледне, но и њима се прељуба исплати. Чак и првобитним женама се исплатило кад су шврљале изван своје пећине, јер су тако могле себи да прибаве додатну заштиту и додатна средства, како би својој дјеци омогућиле да се боље хране и дуже живе. Дјеца су тако живјела и на следеће генерације преносила ту склоност ка прељуби. Истраживања показују да су невјерним женама обично такве биле и мајке.

Доказ да су мушкарци и жене били невјерни током еволуције, налази се на мјесту гдје се налази сперма. С тежином од око 300 грама, тестиси мушкарца већи су од тестиса гориле, а знатно мањи од тестиса шимпанзе. Величина је врло битна јер су истраживања код 33 врсте примата показала да се тежина тестиса повезује са промискуитетношћу. Што је нека врста промискуитетнија, то је мужјацима потребно више сперме да надмаше друге мужјаке. Мужјак гориле живи с читавим харемом женки и не такмичи се с другим мушкарцима да придобије женке. Он тако не мора да избаци много сперме у женку током парења, јер после њега неће доћи неко други ко ће оставити своју сперму.

С друге стране, мужјаци шимпанзе, нашег блиског рођака, имају изразито велике тестисе и велику количину сперме. Сматра се да је до тога дошло зато што су ови мужјаци у сталној трци са осталима. Чим се један мужјак парио, доћи ће други одмах после њега код исте женке. Женке шимпанзе се током доба парења, паре са свим мужјацима у својој групи.

Како је величина људског тестиса на пола пута између тестиса горила и шимпанзе, ту је негдје и наше сексуално понашање. Мушкарци имају тестисе средње величине, зато што имају врло чудну репродкутивну стратегију серијске моногамије. Ми се везујемо у парове, тако да наши преци нијесу морали много да се такмиче за оплодњу као шимпанзе, нити су баш били потпуно сигхурни у недостатак конкуренције као што је то случај код горила. Зато мушкарци имају тестисе средње величине.

Можда нијесмо тако обдарени као шимпанзе, али када се упоредимо с горилама, чини се да и ми учествујемо у рату сперме. Ближи доказ о овоме пружа људски пенис. Ултразвучна слика сношаја показује да се  пенис мужјака развио тако да свом влансику помогне у борби против сперме супарника. Дугачак пенис сперми даје предност на опасном путу кроз женско тијело.

Но, величина је, ипак, мање важна од облика. Пенис код инсеката је обликован тако да надмаши супарника у оплођавању, па има разне куке које помажу да се сјемена течност убаци у женку. Тако је и код наше врсте – пенис (у ерективном стању) савијен је као лук (према стомаку), с главићем као неком врстом куке код инсеката. Дакле, ако мушкарац има веће тестисе и већи, према стомаку савијени, пенис, знајте да је ријеч о потомку промискуитетних предака, и да је и он сам највјероватније такав – склон прељуби!