ПРОФ. ДР ДРАГАН РАДЕНОВИЋ ЗАВРШИО РАД НА СКУЛПТУРИ СВЈЕТСКОГ НАУЧНИКА

Тесла је поријеклом из Бањана, у Никшићу му подижу споменик!

2057

Пише: Љубиша Морачанин

Иако за живота никада ногом није крочио на земљу у Црну Гору, Никола Милутинов Тесла ће се, ипак, “настанити” у постојбини својих далеких предака. И то у виду монументалног споменика који је урадио чувени скулптор проф. др Драган Раденовић (на слици). Пошто се уради изливање у бронзи, скулптура ће бити постављена код Саборног храма св. Василија Острошког у Никшићу, иако је првобитно било планирано да се лоцира у Бањанима одакле су Драганићи који тврде да је највећи свјетски научник – њихов рођак!

Скулптура проф. др Драгана Раденовића која ће бити изливена у преко три метра висине

– Вријеме је да се Црна Гора одужи Николи Тесли. Ако га као Србина слави цијела планета, ваљда могу и Бањани. Тим пре што су његови коријени из тог краја, што је он и истицао. Срећни смо што ће се овим чином све приче о Теслином поријеклу вратити ка извору. Николино презиме је старо око два и по вијека, док је прије тога породично име било Драганић – каже др Трипко Драганић из НВО “Никола Тесла” која је регистрована још 2003. године с циљем да до краја истражи Теслино поријекло и обиљежи успомену на њега.

др Трипко Драганић

Сем у племенском предању, др Трипко Драганић је утемељење своје теорије о Теслином поријеклу пронашао и у озбиљним публицистичким изворима. Тако је амерички књижевник и публициста Џон О’Нил, који је био биограф и лични пријатељ Николе Тесле, у књизи “Ненадмашни геније – живот Николе Тесле”, коју је објавио 14. јула 1944. године, прецизно исписао на више стотина страница житије овог највећег српског научника и најзначајнијег свјетског проналазача и великана. Захваљујући београдској “Хришћанској мисли” 1951. године објављено је ово дјело у српском преводу. И у тој књизи на 21. страници дословце се каже да је Тесла свом биографу дао изјаву: “Презиме Тесла је старо око 250 година. Прије тога породично име је било Драганић.”

– Кад неко постане херој једног времена и на јединствен и непоновљив начин обиљежи своје доба, али и наше вријеме и вријеме генерација које долазе, сви желе да га присвоје, да га својатају. Ми то не чинимо, јер знамо да је наша крв. Радујемо се иницијативи митрополита Амфилохија, да урна Николина буде похрањена код Храма Светог Саве на Врачару, надајући се да ће она једног дана бити прихваћена – истиче др Драганић.

У књизи “Ненадмашни геније – живот Николе Тесле” Џон О’Нил објашњава да је име Тесла у чисто дословном значењу “занатлијско име, као Ковачевић или Дрводељић”.

– Постоји предање у породици Драганић да су члановима једне гране дали надимак “Тесла” због једне наследне особине, односно безмало сви су имали врло широке, крупне и истурене предње зубе који су много личили на троугласто сјечиво дрводељске сјекире – наводи се у књизи Николиног биографа.

Познати чикашки лист с краја прошлог вијека „Чикаго хералд“ објавио је текст под насловом „О Николи Тесли“, који је цетињски „Глас Црногораца“ пренио у броју од 25. септембра 1893. године. „Никола Тесла је Црногорац“, наводи се у чикашком листу, „или, како се он сам зове у већем смислу – Србин“.

Никола Тесла је рођен на данашњи дан 1856. године у мјесту Смиљан у тадашњој Аустроугарској (данaс је то територија Хрватске) а умро је у Њујорку на Божић 1943. године. Последња жеља му је била да се сахрани уз пјесму „Тамо далеко“: