у интервјуу за ,,недељник"

ТЕРЗИЋ: Брано Мићуновић нема никакве везе са Црвеном звездом!

966

„Није тајна да сам млад упознао неке моћне људе, па и оне који су моћни на улици. Али ја никад нисам злоупотребљавао те контакте и пријатељства. Цео живот сам провео у ОФК Београду, где ми је председник био Срдан Андрејевић, начелник државне безбедности Београда, Србије, па Југославије. И наравно да сам кроз ОФК Београд упознао многе људе из тајних служби и са улице, и да сам са многим таквим људима постао пријатељ. Ђорђе Божовић је био прави витез са асфалта који је рано изгубио живот“, испричао је у интервјуу за Недељник генерални секретар Црвене звезде Звездан Терзић, објашњавајући зашто је недавно био на премештању посмртних остатака Ђорђа Божовића Гишке.

Терзић је у великом интервјуу за Недељник, између осталог, говорио и о контроверзама које се везују за њега и људима са којима га повезују.

„Овде се лако прилепе етикете. С једне стране је нешто што јесам, с друге нешто што су ми прилепили. Потичем из породице интелектуалаца, родитељи су ми завршили факултет, деца, супруга, па и ја сам завршио факултет. Нисам имао кривичну пријаву до те 2008. године. Био сам најмлађи директор, најмлађи председник фудбалског савеза у Европи, ушао у све органе УЕФА и ФИФА, а онда је у једном дану неки политички естаблишмент одлучио да је Терзић овакав или онакав“, рекао је Терзић.

Он је говорио и о односу са контроверзним бизнисменом из Црне Горе Браном Мићуновићем, за кога се у последње време у кулоарима причало да „стоји иза Црвене звезде“.

„Он стварно нема никакве везе са Црвеном звездом. Ја сам га упознао кад сам имао 17 година. Брана Мићуновића не доживљавам као пријатеља, него као члана породице. И он мене. То је најмудрији, најинтелигентнији човек ког сам икада срео у животу. Човек који има изграђен систем вредности, другачији од осталих. Част и кодекс су код њега на највишем нивоу. Али његов утицај на Црвену звезду је никакав, нити он има таквих аспирација. То може да импутира само неко ко је злонамеран“, рекао је Терзић.

На питање шта толико повезује фудбал са светом контроверзних људи, Терзић каже:

„Фудбал је увек био и биће рефлексија односа у друштву. Нити бољи, нити гори од осталих сегмената. То некад јесте било тако, али је тако било и у друштву. Али, ако сагледате односе у фудбалу 1997. и 2017, и стање у држави 1997. и 2017, видећете да је то идентично.

Кад погледате неке емисије истраживачког новинарства, нећу да помињем ни имена емисија ни ауторе, то делује лепо упаковано. Али стварност је потпуно другачија.

Дошао сам у ОФК за директора 1997. године право из копачки, а десет година касније сам представљен као човек који је повезан с разним негативним причама. Мене је чика Срдан Андрејевић припремао да преузмем клуб. Имали сте Звезду и Партизан где су директно били инволвирани Мирко Марјановић и Томица Раичевић. Сартид је водио Душко Матковић, потпредседник СПС-а, Војводину Живко Шоколовачки из ЈУЛ-а, у Спартаку је директно био укључен Кертес, директор Царине, са свим црним парама Србије код себе. Будућност је директно водила Влада Црне Горе, Сутјеску Брано Мићуновић, Зету Радојица Божовић, Милиционар су водили Влајко Стојиљковић и Рођа Ђорђевић, уз Арканов Обилић, Железник који је водио Јуса Булић, а Звездару Тројке…

Сви су они били моћни људи, свако на свој начин, и сад се појавио неки мали Терзић у ОФК Београду који хоће нешто да створи. Ја сам само гледао да преживи ОФК Београд, да направим што бољи тим и да ја преживим. Јер су била незгодна времена. Ово је огромна бара, где мораш да научиш да пливаш, озбиљно да пливаш са крокодилима око себе…“, рекао је Терзић.