црквени календар

СВЕТИ ВРАЧИ: Лијечили Бога ради!

760

Српска православна црква и вјерници данас обиљежавају Светог Козму и Дамјана, односно славу познату као Врачи. Дамјан и Козма били су љекари и чудотворци

Празник светих Врача Козме и Дамјана обиљежава се данас у храмовима Српске православне цркве, православним домовима и многобројним здравственим установама које светитеље и љекаре славе као заштитнике своје професије.

Према предању, светитељи су помагали и лијечили не тражећи за узврат ништа „ради добитка и богаћења, већ Бога ради“ па су у народу познати као свети Безсребреници.

Једино што су тражили заузврат од својих пацијената било je да вjерују у Исуса Христа или да бар не изговарају његово име улудо, чак и ако не желе да приме хришћанску вjеру.

„Свети Козма и Дамјан, браћа по тијелу, родом из Азије, сијали су добрим дјелима, па добише од Бога дар исцјељења и дароваше здравље и душама и тијелима лијечећи сваку слабост и сваку немоћ“, записао је владика Николај Велимировић.

Записано је, такође, да се „Козма љуто замјерио Дамјану када је од Паладије, жене коју су излијечили од тешке болести, узео три јајета и да је чак тражио да га по смрти не сахране поред брата“.

Једна од најпознатијих фрески с ликовима светих Козме и Дамјана налази се у Пећкој патријаршији, изнад саркофага архиепископа Данила Другог.

Светитељи Козма и Дамјан представљају се на иконама и фрескама у средњевјековној одежди, с ковчежићима у којима су носили љекове.

Свети врачи обиљежавају се са увјерењем да ће Бог сачувати људе од болести и одржати их здраве и способне за рад током цијеле године.

Болесници се завјетују Светим Врачима да ће их посебно поштовати и светковати уколико оздраве.

Молитва: 

„К вама, свети бесребреници и чудотворци Козмо и Дамјане, као брзим помоћницима и топлим молитвеницима за спасење наше, колена преклонивши, притичемо и, клањајући се, усрдно вапимо: не презрите мољења нас грешних и немоћних, који смо у многа безакоња запали и свакога дана и часа сагрешујемо. Умолите Господа да нама, недостојним слугама Својим, подари велика и обилна милосрђа Своја. Избавите нас од сваке патње и болести, јер сте од Господа и Спаса нашега Исуса Христа примили изобилну благодат исцељења, ради чврсте вере, бесплатног лечења и мученичке кончине ваше. Услишите нас који се молимо и богоугодним посредништвом вашим измолите код Христа Бога православним управитељима здравље, благостање, спасење, победу над непријатељима и благослов Божји. Опет се клањајући, усрдно молимо да нам од Господа испросите све што је од користи у овом привременом животу, а посебно што је потребно за вечно спасење, да се удостојимо да молитвама вашим добијемо хришћански крај, без болести, непостидан, миран, и да се избавимо од превара ђаволских и вечних мука, да наследници безграничног и блаженог Царства Небеског будемо. А ви, угодници Божји, не престајте да се молите за оне који вам са вером приступају; чак и ако, по мноштву грехова својих, нисмо достојни милосрђа вашег, будући истински подражаваоци човекољубља Божјег, учините да донесемо род достојан покајања и у вечни покој стигнемо, хвалећи и благосиљајући дивног у светима Својим Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа и Пречисту Мајку Његову, и вашу топлу заштиту, сада и увек и у векове векова. Амин.“