ДВА АЛБАНЦА САВЕТУЈУ ТРАМПА ПО спољно-политичким и питањима одбране

Судбина Србије зависи од браће Барјактари!

1351

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић био је „затечен“ на састанку са саветником за националну безбедност САД, Хербертом Рејмондом Мекмастером, у Вашингтону, када му је човек који је седео поред америчког званичника пришао, представио се и рекао да је – са Косова. Реч је о Иљију Барјактарију, који је тренутно десна рука Мекмастера и његов човек од поверења.

Медији, међутим, откривају да постоји још један Барјактари, Иљбер, на не мање важној позицији у вашингтонској администрацији – директора Савета за националну безбедност за политику одбране.

Браћа Бајрактари, Албанци, пореклом из Приштине, радили су и у администрацији бившег америчког председника Барака Обаме, а и сада имају значајне улоге у Вашингтону.

Они су својевремено емигрирали у САД као 20-годишњаци и у почетку су им пријатељи и познаници помогли да нађу послове и аплицирају за америчке универзитете. Временом, постали су амерички држављани и добили прилику за озбиљнији ангажман.

Млађи брат Иљбер дипломирао је на Универзитету Принстон, радио је у Ираку са бившим директором ЦИА Дејвидом Патреусом, а у Ирану са Белом кућом и Министарством одбране, док је старији Иљи завршио Харвард и бавио се Авганистаном и Индијом.

Постали су држављани САД 2004. године, а 2007. већ су постали јавни службеници. Тако Иљи и Иљбер Барјактари данас свакодневно информишу своје шефове о спољнополитичким питањима и акцијама повезивања одељења Беле куће, обавештајне заједнице и других институција.

„Они су се определили да помогну обликовању улоге Америке у свету кроз одбрамбену и спољну политику, никад нисам чуо за причу о двојици браће који играју тако важну улогу иза сцене у Пентагону“, рекао је 2016. године Карл Вуг, некадашњи саветник министра одбране, задужен за стратешке комуникације, а сада запослен у Националном Савету за безбедност.

Иљија Бајрактарија званичници Беле куће описују као „чувара капије“ за саветника за националну безбедност, јер има увид и одобрава све захтеве и податке који Мекмастеру стижу.

С друге стране, Иљбер је високопозиционирани директор Савета за националну безбедност за политику одбране.

Њихов јак утицај може да се одрази на дешавања у Србији, а свакако се „одразио“ на шефа српске дипломатије, који је имао прилику да се сусретне са њима током посете Вашингтону, односно током сусрета са Мекмастером.

– Уз дужно поштовање, али када сам видео да поред њега седи његов шеф кабинета Бајрактари, који ми је пришао и рекао да је са Косова, све ми је било јасно – рекао је недавно Дачић.

Приликом недавне посете потпредседника САД Мајк Пенса балканским државама, пратила су га браћа Бајрактари, које је Пенс на посебан начин представљао, посебно косовском председнику Хашиму Тачију, нагласивши да је срећан што има прилику да обавести лидере Косова да у Белој кући седе два човека пореклом с тог подручја.

(Тањуг)