Трагом трача

НА ВОЛЕЈ МИЛУ: Фашистичка изјава Вучићевог министра!

3469

Пише: Љубиша Морачанин

„У Црној Гори нема ни једног директора који се изјашњава као Србин, а овде на много водећих места имамо те Црногорце који још нису ни српски научили, не знају српски да причају“, рекао је Златибор Лончар, министар здравља у Влади Србије.  На питање да ли има Црногораца у здравству, Лончар је рекао: „Гледам да их нема! Не омаловажавам никога. Једноставно, ако желите да живите и радите у Београду, научите српски!“, рекао је Лончар, преноси РТЦГ.

Још једна у низу изјава Вучићевих сарадника која користи Милу Ђукановићу и његовим сарадницима за пропаганду да је на дјелу борба против Црне Горе и Црногораца. И не само то – оваквим изјавама из Београда се сваки прогон припадника друге националне заједнице представља нормалним, па и дискриминација Срба у Црној Гори.

У односу на сличне Вулинове и Дачићеве изјаве, у овом случају смо добили још и дискриминацију у најави по питању језика, као да се у Србији и Црној Гори говори различитим језицима. Па чак и када би тако било, по Уставу Србије националне мањине имају право на кориштење свог језика.

Зна, наравно, министар Лончар све то веома добро, зна такође да од те његове приче у пракси неће бити ништа, нити да ће званичну Подгорицу забринути за положај Црногораца у Србији. Па зашто је онда све то изговорио? Једини логичан закључак је – да би његова и Вучићева партија (СНС) добила који поен уочи предстојећих избора у Србији. То што ће таквом изјавом нанијети штету српском народу у Црној Гори, апсолутно га није брига.

Као што Вучића није брига када исту штету чини представљајући Српску православну цркву као цркву државе Србије. Ако Србија има право на своју државну цркву, онда то право има и Црна Гора! То је закључак који се намеће, иако, наравно, Српска православна црква припада само Богу; и по Уставу, и србијанском и црногорском, одвојена је од државе. То што јој је сједиште у Београду, не мијења ништа не ствари, мада је њено историјско сједиште Пећка патријаршија.

Не треба искључити могућност да су антицрногорске изјаве, које су одједном кренуле из Београда, наручене од стране Мила Ђукановића, односно од његовог пропагандног експерта Бебе Поповића који је близак и са Вучићевим режимом, и контролише већину медија у Србији. Но, биле наручене или не, корист доносе само Ђукановићевој кампањи, а штету – српском народу у Црној Гори.

Зато је једина логична порука кojу би требало да упутимо Вучићу и његовим керберима: „Не браните нас више!“ Али ко да им је саопшти када је све просрпске партије, невладине организације и медије у Црној Гори (изузев овог којег управо читате) ућуткао тај исти Вучић, новцем којим им додјељује.