занимљивости из природе

Шта се дешава са дрвећем на ниским температурама?

510

Током зиме биљка је у стању мировања. Њен раст је заустављен у јесен са првим ниским температурама и мањком свијетла када почиње поступно привикавање на нове услове. Ако температура поступно пада, биљка не доживљава стрес, па чак и у ситуацијама када температура падне и до -40 или -45 степени Целзијуса, она ће преживјети.

Међутим, како су биљке, баш као и људско тијело, већински сачињене од воде, температуре испод нуле у неким ситуацијама могу бити погубне.

Смрзавање дрвета спречава дехидрација ћелија када се вода повлачи у међућелијски простор гдје лед није смртоносан.

Осим тога, ткиво биљке посједује још један механизам који не дозвољава формирање леда, бар не у дјеловима који би могли да створе повреде. Ова способност биљака и риба које живе у врло хладним водама често се назива “дубоко суперхлађење” – течности и гасови чак и на температурама нижим од њихове тачке смрзавања не прелазе у чврсто стање.

Биљке успијевају да очувају своје ћелије несмрзнуте захваљујући синтези такозваних антифриз протеина који заустављају формирање леда. Ове протеине производе не само биљке и рибе већ и бактерије и друге врсте.

Појаву је описао педесетих година XX вијека Пер Фредрик Шоландер, који је вјеровао да рибе из хладних мора имају некакав “антифриз” у крви. Током шездесетих година Артур Л. ДеВриес успео је да изолује поменути антифриз протеин који се производи у рибама, а тек неколико деценија касније потврђено је присуство и у другим врстама.