Хришћански симболи

Симболика осмокраке звијезде

5789

Осмокрака звијезда је на многим иконама и фрескама, и назива се Витлејемска или Божићна звијезда. Православна традиција дефинише њено значење као знак  рођења Исуса Христа, симбол раја, небеског Јерусалима, крајњег преображаја људске природе…

Пише: Донко Ракочевић

Осамокрака звијезда се као симбол налази су многим религијама и езотеричним струјама, али и на многим државним заставама. Овај знак је повезан са космичком равнотежом, стварањем и вјечношћу, хармонијом духа и материје.

У хришћанству, ово је Витлејемска звијезда или симбол рођења Исуса Христа. Према Светом Писму, он је упаљена на небу када је Месија рођен. Била је светлија од осталих звијезда. Гледајући je, древни мудраци су се сјетили пророчанстава и схватили да се родио дуго очекивани Спаситељ. Журили су kа истоку да се поклоне Сину Божјом.

Данас је овај знак присутан у свим православним црквама, па и у Храму Светог Саве у Београду (на слици!)

Вјерује се да осмокраки симбол симболизује седам периода у историји човјечанства, а осми зрак је живот будућег вијека. То јест, вријеме када ће доћи царство Божије. Такође, октограм је знак раја, небеског Јерусалима и коначног преображења. Седам зрака је и седам дана стварања свијета, а осми зрак је духовни свијет.

Осмокрака божићна звијезда одувек је била главна на врховима празничне јелке у Русији. Такође је служила као декорација кућа и улице. У совјетским временима звијезду је замијенила петокрака звијезда.

Дјеца су добијала осамоструку Божићну звијезду за просперитет и срећу.

НАУЧНО ОБЈАШЊЕЊЕ ВИТЛЕЈЕМСКЕ ЗВИЈЕЗДЕ

Стотинама година, научници и теолози тумачили су, сваки на свој начин, поријекло Витлејемске звијезде – мистериозног библијског знака који је водио мудраце до мјеста на којем је био новорођени Христ.

Сад су се разјашњавања прихватили они којима је кретање небеских тијела – струка, а то су астрономи и астрофизичари. Један од њих је Грент Метхус, професор Универзитета у Мичигену, који је ову тему проучавао више од деценије.

„Ријеч је о томе да Витлејемска звијезда није била звијезда, него конјукција, односно планетарно поравнавање које се ријетко виђа и какво неће бити виђено у наредних 16.000 година! Тада су у поравнању Сунце, Јупитер, Мјесец и Сатурн ушли у сазвежђе Овна.“

За зороастријанске свештенике и магове древног Вавилона и Месoпотамије, то је астролошки симболисало рођење новог владара. Када су Јупитер и Мјесец заједно, они представљају рођење краља са посебном судбином, док је Сатурн симбол оживотворења.

Мајкл Молнар, професор „Роџерс“ универзитета у Њу Џерсију, вјерује да су мудраци, у ствари, били веома мудри и математички потковани астролози. Они су такође знали о пророчанству из Старог завјета да ће нови краљ бити рођен у Давидовој породици.

Највјероватније, посматрали су небеса годинама, чекајући на поравнање које ће им пресказати рођење тог краља.