савјети стручњака

Срећни парови у кревету воде љубав, а не телефонске разговоре!

721

Кревет треба да буде мјесто за секс, разговор и спавање. Не за бесконачно ,,типкање“ по телефону

Ако сваке вечери одвојите само мало времена да се „повежете“, купили сте себи диван почетак сјутрашњег дана.

Живимо у ужурбаном свијету, и између посла, дјеце, куће, рачуна и осталих извора стреса са којима се боримо сваког дана, понекад је тешко наћи времена и воље да се посветимо партнеру. Чак и ако је то особа коју волимо највише на свијету, и чак и ако смо заиста срећни заједно.

Зато је толико важно да искористите сваки тренутак када сте заједно сами, без обзира на то да ли је у питању десет минута или сат времена. Ево шта савјетују стручњаци за везе, мале ствари које ће очувати блискост из дана у дан и које ће спријечити да вас свакодневица удаљи.

Срећни парови ово раде сваке вечери:

Кажу једно другом ‘волим те’

„Упркос свим напетостима које доноси свакодневица, свим непријатностима које вам буде осјећај да ни сјутра на послу неће бити ништа боље, учините тај мали напор, и ставите до знања ономе са ким дијелите постељу да га волите. Нека то буде последње што ће чути прије него што утоне у сан“, савјетује Рајан Ховс, психолог.

Иду у кревет у исто вријеме кад год је то могуће

„Многи људи који су у браку немају ту навику, и одлазе у кревет свако за себе, у различито вријеме. Тако из вечери у вече воде одвојене животе, након што су читав дан провели раздвојени. Срећни парови, с друге стране, користе то вријеме пред спавање да се ‘повежу’ након читавог дана раздвојености. Макар и на само неколико тренутака, прије него што се ‘онесвијесте’ од умора. Ако одлазите у кревет у исто вријеме, градите везу сваке вечери додајући мало нежности, мало пажње у темеље“, каже Курт Смит, брачни терапеут.

Искључе телефоне, таблете… кад оду у кревет

„Живимо у свијету у којем је све мање разговора, а све више порука, мејлова… Кад висимо на телефону, партнер не као да није поред нас, него као да није ни у истој просторији, а ако не посвећујете пажњу једно другом, то што спавате у истом кревету не значи ништа. Уведите правило ‘без телефона после девет увече’, тако ћете себи обезбиједити мало времена за разговор“, саветује Кари Керол, терапеут.

Знају да је сан важан

„Иако није нарочито романтично, поред уобичајених савјета – пољубите се за лаку ноћ, уживајте у сексу и реците једно другом ‘волим те’ – добар сан је такође важан за срећну везу. Ноћни одмор је важан за наше ментално здравље, и чини нас емоционално ‘доступним’ у току дана. Кад смо преморени, није нам ни до чега, па ни до загрљаја. Ако лоше спавате, покушајте то да ријешите, чак и ако то значи да неко време спавате одвојено, или да се покривате свако својим ћебетом умјесто једним заједничким“, савјетује терапеут Мишел Вајнер-Дејвис, а преноси ЈоурТанго.

Одвоје неколико минута да изразе захвалност једно другом

„Понекад заборавимо колико је важно ставити партнеру до знања да цијенимо све те лијепе ствари које чини за нас. Било да је у питању нешто конкретно што се догодило тог дана, било да само желите да изговорите наглас зашто ту особу волите највише на свијету, реците то. То је диван начин да завршите дан са љубављу и спокојем“, саветује Ховсова.

Не започњу никакве расправе у кревету (нарочито не оне које нису лако решиве)

„Ово можда не дјелује логично на први поглед, али срећни парови не решавају свађе ‘прије него што оду у кревет’. Сви смо чули тај савјет, да никад не идемо на спавање љути на партнера, али то није увијек могуће. И то је ок. Важно је само да у кревету не започињете расправе око ‘тешких тема’, нарочито око оних за које већ знате да се око њих не слажете. Нека крај дана буде ваше вријеме за зближавање, не за ‘укопавање у ровове'“, каже Смит.

Дјецу држе „подаље“ од спаваће собе

„Спаваћа соба треба да буде ваше ‘светилиште’.Иако је природно да дијете (или дјецу) пустите код вас у кревет кад лоше сањају или су болесна, то не смије да постане правило. За добар, здрав однос, вама и вашем партнеру је потребна приватност. Зато је важно да дјеци поставите јасне границе, које кажу ‘мамина и татина соба је – мамина и татина соба'“, савјетује Вајнер-Дејвис.

Извор: Мондо