ШВАЈЦАРСКА ФУДБАЛСКА СЕЛЕКЦИЈА

МУНДИЈАЛ: Србији ће и у Русији пресудни дуел бити са Албанцима!

513

Окосницу швајцарске репрезентације чине момци рођени или који вуку коријене у Албанији и јужној српској покрајини Косову… Са клупе их предводи тренер Лација који је Хрват рођен у Сарајеву

Србија је коначно, после мјесеци ишчекивања, добила ривале за Свјетско првенство у Русији. То су Бразил, Швајцарска и Костарика. Срби су могли да прођу и боље и горе, али сада када су ривали већ познати, времена и мјеста за кукање нема.

У овом тексту ћемо се потрудити да вам мало приближимо репрезентацију Швајцарске, о којој се много већ зна, као и веома интересантну симболику која се крије иза сусрета „орлова“ и „сајџија“ 22. јуна у Калињинграду.

Прво је ред да се осврнемо на претходне дуеле Срба и Швајцараца. Интересантно, већ смо 1950. били у групи Мундијала са Швајцарском, Бразилом и Мексиком (комшијама Костарике), и тада смо испали већ у групи, јер смо поражени од Бразила, играли „икс“ са Мексиканцима, и побиједили Швајцарце.

Дакле, само једном су се „плави“ састали са Швајцарцима у групној фази великог такмичења, било је то управо те 1950. године. Интересантно, само 14 дана пошто је одиграна пријатељска утакмица између ове двије репрезентације.

УЧИНАК НА ВЕЛИКИМ ТАКМИЧЕЊИМА

На претходном Свјетском првенству су били други у групи иза Француске када су савладали Еквадор и Хондурас, тада су фантастични били и садашњи репрезентативци, Ђердан Шаћири, Рикардо Родригез и Харис Сеферовић. И онда у осмини финала су играли сјајно против Аргентине, репрезентације која је касније играла финале. Ипак, голом Ди Марије у продужетку су Аргентинци прошли у четвртфинале. Била је то једна од досаднијих утакмица на претходном Мундијалу.

На ЕУРО 2016 су били сасвим солидни, у групи са домаћином Француском. У другој фази су играли против Пољске, отишло се у продужетке, потом и пенале… Гранит Џака је послао лопту поред гола за пласман Пољске у четвртфинале.

НА свјетским првенствима су три пута играли четвртфинале, али је то било давно, 1934, 1938. и 1954. године када су били домаћини.

Редовни су учесници на последња три светска првенства, ово им је четврто узастопно и нема сумње да су можда и благи фаворити у утакмици против Србије.

ЛЕГИЈА СТРАНАЦА

Међутим, оно што је нама веома занимљиво везано за националну екипу једне од ријетких војно-неутралних земаља на свијету је чињеница да за њу игра огроман број натурализованих играча, чије фамилије су у Швајцарску пошле трбухом за крухом. Па тако, један од главних играча репрезентације је Рикардо Родригез, који је рођен у гастарбајтерској породици.

Оно што већ и птичице на грани знају је то да неколико албанских интернационалаца игра за ову репрезентацију. У питању су Адмир Мехмеди, Ђердан Шаћири, Валон Бехрами, Гранит Џака. Иначе, Шаћири, Бехрами и Џака су рођени на српској територији, на Косову. Харис Сеферовић има босанско поријекло, док је Марио Гаврановић, попут селектора Владимира Петковића – Хрват.

За крај, оставили смо мали мотивациони дио за „орлове“. У питању су ријечи Гранита Џаке.

– Поносан сам на тебе, Тауланте (брат Гранита Џаке, репрезентативац Албаније). Доживотно ћу се борити против Србије како бих Албанију и Косово учинио поносним – писао је на Фејсбуку после утакмице Србија – Албанија и оног срамног инцидента са дроном.

Њихова најјача постава изгледа овако некако, а играју у формацији 4-2-3-1:

Зомер – Лихтштајнер, Шар, Аканђи, Родригез -Закариа, Џака -Ђ. Шаћири, Џемаили, Зубер – Сеферовић

Срећно, Србијо!!! Покажи им ко су европски Бразилци…