Од 14. до 28. октобра

Срби прослављају 300 година православља у Ријеци!

723

Пише: Драган Сладојевић

РИЈЕКА – Срби настањени у Ријеци прославиће овог мјесеца јубиларних 300 година од доласка у тај град. Организатори поручују да је обиљежавање јубилеја највећи и најважнији пројекат српске заједнице у Истри и на Кварнеру од распада Југославије. Циљ им је, истичу, да укажу на чињеницу вјековног живота Срба односно православаца на овим просторима, али и на дубок траг који су оставили у протекла три вијека.

Уз богат културно-умјетнички програм, у којем ће учествовати и Дјечије позориште РС с представом „Фолклорна магија“ те Женски камерни хор „Бањалучанке“, у склопу јубилеја ће, уз остало, бити уприличен и научни скуп, литургија и свечана академија.

Обиљежавање јубилеја почиње 14. октобра, када ће у српској православној цркви светог Николе у Ријеци бити служена литургија, а истог дана предвиђена је и академија у Гувернеровој палачи. Уз то, у Поморском и повијесном музеју Хрватског приморја Ријека биће отворена изложба „Православни у Ријеци у 18. стољећу“, коју ће посјетиоци моћи да виде двије седмице.

Православна црква св. Николе у Ријеци

„Православље на сјеверном Јадрану у 18. вијеку“ назив је интернационалног научног скупа, који ће бити уприличен на Свеучилишту у Ријеци. У културно-умјетничком програму, у којем наступају позориште и хор из Бањалуке, публици ће се представити и београдско позориште „Славија“, али и Женска клапа „Кастав“ из истоименог града у Хрватској, те ХКД Ријека. Притом ће гурмани и љубитељи музике у једном ријечком ресторану моћи уживати у кулинарским специјалитетима београдске „Скадарлије“.

Организатори наводе да очекују бројне госте, укључујући и представнике власти Србије и Републике Српске, а позив ће, како истичу, послати и Игору Радојичићу, градоначелнику Бањалуке.

Православна црква св. Ђорђа на Сушаку

Драгиша Лаптошевић, предсједник Организационог одбора овог јубилеја, рекао је да је Ријека другачији град од осталих у Хрватској, те да је за Србе отворена по свим питањима.

„Очекујемо да ће након прославе овог јубилеја, чији је циљ и да се успостави културни мост између Бањалуке, Београда и Ријеке, та сарадња наставити да се одвија“, рекао је Лаптошевић.

Православци су се у ове крајеве доселили 1717. године, када је 218 православних породица дошло у Ријеку, Краљевицу и Нови. Њима су одмах загарантована вјерска права, а стављени су под јурисдикцију Српске православне цркве.

У овиљежавање 300-годишњице укључила се и градска власт која је и финансијски и на сваки други начин помогла припрему двоседмичне манифестације.