Духовне лекције

Научници доказали љековиту моћ молитве!

3095

Научници Института за психонеурологију Универзитета у Санкт Петергбургу, на челу са проф. др Валеријем Слезином, недавно су измјерили снагу молитве! Они су добровољцима на главу ставили кациге, у којима су биле уграђен електроде и затражили од њих да се моле. На десетинама снимака електро-енцефалографа, очитан је процес који се дешава у људском мозгу за вријеме молитве.

У тренутку буђења из сна, у можданој кори стварају се код одраслих особа алфа и бета таласи, чија се брзина повећава и достиже фреквенцију од 8 до 30 херца. Ово се једини не дешава код новорођенчади до пет мјесеци старости или код одраслих особа током спавања.

Удубљивањем у молитву, међутим, тај ритам се и у будном стању смањује на само 3 херца! То се односи, кажу руски научници, подједнако на припаднике свих вјероисповијести који се молитвама обраћају Богу.

Професор Слезин је редуковање таласа у можданој кори објаснио на начин да дјеца имају осјећање сигурности у близини своје мајке, али како расту, оно се смањује, а повећава мождана активност.

Једино у дубоком сну или преданој молитви долази до „утишавања“, што резултира одсуством стреса, повратком сигурности, а како је већина болести проузрокована нервозом, бијесом, негативним размишљањима и умом потенцираним проблемима, они се током молитве повлаче или чак потпуно нестају.

„Молитва током које је мозак у ’инфантилном’стању, потребна нам је као и много тога другог, али ако није присутна у нашим животима, нарушава се тјелесна и духовна хармонија, што је предуслов за рађање болести. Погрешен везе између неурона се током молитве прекидају, особа се релаксира, престаје да мисли на болести и ослобађа се стреса. Повећава се њен имунитет, а снижава крвни притисак. Молитва је снажан лијек, те не само да регулпше све процесе у људском организму, него и обнавља уништену структуру свијести“, каже проф. др Валериј Слезин.

Ако немате времена да ишчитаве цијеле молитве, поновите често у току дана ону најкраћу: „Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешнога!“ Предање каже да је Свети Сава то изговарао и по хиљаду пута дневно.

Ако вам молитва уђе у свакодневну навику, видјећете како се истински мир и радост постепено увлаче у вашу душу.

„Стална молитвеност непрестано ствара нова осјећања и нове мисли, те је човјек увијек богат свјежом љубављу и према Богу и према људима. У самој ствари, молитвом се ствара еванђелска православна филозофија живота.“ (Јустин Поповић)