Банска Штјавњица крије тужну љубавну причу

Словачки град жели да постане епицентар љубави!

1318
Foto: Goboogo

Прелијепи словачки градић жели да постане епицентар љубави, а све због једне несрећне љубавне приче која се догодила у 19. вијеку

Словачки пјесник Андреј Сладкович написао је 1846. године „Марину“, пјесму с 2.900 стихова, којом је опјевао своју несретну љубав према суграђанки Марини Пишхловој.

Ово је уједно и најдужа љубавна пјесма објављена је у 19. вијеку, у словачкој Банској Штјавњици. Данас тај средњовјековни рударски градић жели да постане мјесто ходочашћа заљубљених.

Маринини родитељи руку своје ћерке дали су богатом пекару, а не пјеснику без пребијене паре.

Кућа у којој је Марина некада живјела претворена је у „Епицентар љубави“ у којој се може погледати интерактивна изложба о најдужој љубавној пјесми икад написаној.

Тамо је смjештена и „банка љубави“ у којој модерни парови могу да положе своје љубавне завjете.

Тај својеврсни музеј љубави води локална невладина организација која се нада да ће Банску Штиавницу претворити у средњоевропску Верону.

„Многи нам говоре да је то преамбициозно, али ако су милиони људи спремни да се упуте до Вероне како би видјели балкон измишљеног пара Ромеа и Јулије, верујем да ће их много доћи овде, гдје је трагична љубавна прича била стварна“, каже Катарина Јаворска, гласноговорница оганизатора.

„Епицентар љубави“ отворен је у децембру, након двогодишње припреме и уређења.

Извор: Хина