Трагом трача

Скендербег – краљ намјештених утакмица!

769

Албански Скендербег могао би бити избачен из Еуропе на 10 година након што је откривено да је намјестио реванш сусрет квалфикиација за Лигу шампиона против Динама. Инспектори УЕФА, који су радили истрагу на случају намештања мечева албанског клуба Скендербег, добили су анонимне пријетње смрћу

Динамо је на љето 2015. године прошао у групну фазу Лиге шампиона побједом над прваком Албаније Скендербегом, а УЕФА тврди како је тај сусрет био намјештен. Након што је Загрепчани у првој утакмици у гостима побиједили с 2-1, Албанци су на узвратној утакмици одлучили зарадити па су се кладили на Динамо.

УЕФА је својим системом детекције превара на кладионицама БФДС-ом утврдила низ неправилности. Систем прати трендове на кладионицама и провјерава кретање коефицијената непосредно прије и током утакмица, а УЕФА-у посебно занимају појаве необичних узорака клађења на неку утакмицу.

Од 2009. године, од када је успостављен БФДС, Скендербегу има двоструко већи број сумњивих утакмица од просјека, а Албанцима пријети десетогодишња суспензија која ће се односити на сва УЕФА-ина такмичења.

Како не би све остало на математичким алгоритмима система за праћење, УЕФА је ангажовала посебно стручно тијело састављено од фудбалских експерата од којих су већином тренери чији је задатак био прегледати све сумњиве ситуације. Стручњаци су реванш сусрет Скендербега и сјеверноирског Крусадерса у другом претколу Лиге шампиона 2015. године означили скандалозним, а у реваншу против Динама најприје су пронађени тек покоји сумњиви тренуци.

Ипак, извјештај УЕФА-иног етичког и дисциплинског истражитеља је на страници и по детаљно описао како су играчи албанског првака манипулисали резултатом утакмице.

Динамо је у првој утакмици славио с 2-1, а у реваншу на Максимиру модри су већ на полувремену имали 2-1. Почетком другог дијела искључен је Гонзало, а у 55. минути Таравел забија за 3-1. Динамо је у том тренутку имао укупно 5-2 и играча мање, па прваку Хрватске није падало напамет срљати и довести себе у неугодну ситуацију.

Иако Динаму гол није био потребан и према току утакмице није било смисла ићи по њега, на кладионицама креће уплата огромних свота новаца на то да ће управо модри забити идући гол. Како Динаму гол уопште није требао, коефицијент за тако нешто био је поприлично велик. Како би та оклада и прошла Скендербегу се почео трудити свим силама да гол и прими.

Према УЕФА-ином истражитељу, Динамо је успио забити захваљујући двојици играча Скендербеуа, Ренату Арапију и Оргесу Схехију.

„Арапи је јако споро реаговао када је завршавала акција за Динамов гол, а јако је упадљиво то што уопште није пратио противника који је прошао поред њега“, стоји у извјештају у којем пише и како је голман албанског тима Шехи „реагавао пресумњиво када је одлучио остати непомичан на гол-црти приликом ударца играча Динама.“

УЕФА је утврдила да је Скендербег једини кривац за овакву скандалозну утакмицу, а остаје за видјети јесу ли Албанци наставили намјештати и у Европској лиги у којој су изгубили баш све утакмице осим домаћег сусрета против Спортинга у којем су славили с 3-0.

Инспектори Европске фудбалске уније (УЕФА) који су радили истрагу на случају намештања мечева албанског клуба Скендербег добили су анонимне претње смрћу. Ова информација саопштена је на званичном сајту те организације, а реаговао је и први човјек УЕФА Александар Чеферин.

„Инспектори који су радили на случају намештања мечева Скендербега добили су претње смрћу како би одустали од гоњења. Ове пријетње нас неће застрашити и удаљити од наставка истраге јер је УЕФА у одлучној борби против намјештања“, истакао је Чеферин.