здравље из природе

Шипурак – бољи од сваког антибиотика!

985

Јесен је право вријеме за бербу шипурка, који садржи више витамина Ц од лимуна, паприке и наранџе заједно, а одличан је за припремање чаја, пекмеза, сирупа, ликера и сличних производа

Црвени плодови који углавном расту у великим грмовина на рубовима шума су, осим витамином Ц, богати и витаминима П, Б12, Б2, Б1, К, А, те каротеном, који подстичу природну отпорност организма.

Шипурак је одличан за лијечење разних обољења. Редовном употребом чаја од шипурка обезбиједићете организму оптималну количину витамина Ц која ће спријечити зимске прехладе и инфекције.

Овај љековити напитак је најефикаснији и најјефтинији начин да током зиме организам учините отпорнијим на прехладу уношењем аскорбинске киселине. Шипурак можете користити и приликом скидања повишене температуре и лијечења грипа.

Мармелада и пекмез су најтраженији производи од шипурка. Ипак, њихова припрема је прилично захтјевна јер је шипурак изнутра пун сјеменки и бодљикавих длачица.

Плодови шипурка могу помоћи и у снижавању крвног притиска. Захваљујући високом садржају влакана, шипурак регулише варење, а пектин везује отпадне материје у цријевима. Будући да се у те материје убрајају и масти, то директно утиче на ниво холестерола.

Према истраживањима љекара, пуницалагини из шипурка, који су главни извор антиоксидативног деловања, погодују здрављу срца и крвних жила. За подизање имунитета и превенцију здравствених поремећаја стручњаци препоручују конзумирање 2,5 децилитра свјеже истиснутог или квалитетног куповног сока од шипурка сваки дан.

Сок од шипурка један је од најздравијих напитака јер има снажно антиоксидативно дејство, јаче чак и од црног вина и зеленог чаја.

Црвени плодови шипурка могу се наћи у шумама већ у октобру, а најбоље их је брати након првог мраза кад омекшају. Увек треба бирати крупне и здраве плодове које морате добро да осушите након бербе.

Извор: KLIX.BA