скидање прашине

  Како је, 1572, куга уништила Котор!

  3610

  Пише: др Љубиша Морачанин

  У Котору је почетком 1571. године избила куга, од које је у граду и околини помрло око 3500 мјештана. Била је то једна од оних великих несрећа после којих остане само пустош: „Куга је, може се рећи, оставила тај град без становништва.“ (Ј. Станојевић: „Југословенске земље у млетачко-турским ратовима“).

  Поврх тога, у граду се тада нашао одред француских плаћеника који су свакодневно лутали улицама, обијали празне куће оних који су помрли од куге, и односили све што је било вриједно. Град  Котор и његова околина дуго се нису опоравили од последица заразе.

  Управо у вријеме док је Котор пустошила куга, запријетила је млетачким посједима у области Јадранског мора највећа турска опасност. Прије него што се, код Лепанта, сударила са хришћанском армадом, турска флота је упловила у млетачке воде, заузела Улцињ, Бар и Спич, разорила Будву, а затим је упловила у Боку Которску, запријетвши окуженом граду.

  Они Которани који су се још држали на ногама, одговорили су храбро Ферхат-паши „да су спремни да бране своје куће од турске силе“ (Г. Станојевић).

  Турска флота задржала се у Боки Которској од 10. до 16. августа, а затим је отпловила према Дубровнику, Корчули, Сплиту и Солину гдје је много тога попљачкала, иако су поклисари дочекали султанове бродове и њихове заповједнике – са раширеним рукама и поклонима.

  До краја августа, турска флота је напустила Јадранско море. Њен највећи успјех био је зазузимање Бара, Улциња и Спича. И страх који је остао утиснут у свакидашње сјећање живота становништва Далмације и Боке Которске.

  Прије него што је 1573. године склопљен мир, Млечани су безуспјешно покушали да Турцима преотму Херцег Нови и Клис, тврди град повише Сплита, али су сви покушаји пропали.

  Упоредо с тим, Турци су поново ударили на Котор „у коме је до краја јуна 1572. године владала куга“. У намјери да спријече приступ опсједнутом граду, они су подигли утврђење на рту Врбања код Савине. Средином јануара 1573. године, млетачка флота од 22 галије заузела је Врбању и ослободила Котор од турске опсаде.

  Ови догађаји у Боки Которској изазвали су велики одјек у Европи.