портрет

Шешељ – јуродиви или политичка старлета?

4043

Пише: Донко Ракочевић

Јуродивост (или лудост Христа ради) је наизглед неразумно понашање у религијске сврхе. Јуродиви обично шокирају околину скаредним поступцима, ради прикривања сопствене побожности. Скривају се под маском безумника и бестидника, излажући се порузи околине.

Старлета је по дефиницији филмска или позоришна глумица која игра споредне улоге. Но, код нас се старлетама данас називају буквално све дјевојке које су популарне а ништа не раде; можда се понекад сликају голишаве за таблоидну штампу или учествују у неком ТВ ријалитију.

Јуродиви све ради због љубави према Богу, старлета све чини због љубави према новцу и слави.

Шешељово понашање током цијеле његове каријере на први поглед личи на поступке неког јуродивог човјека. Требало би пуно простора да се наброје сви његови скандали и вулгарне изјаве, а врхунац је у овом смислу представљала његова фотографија објављена на Инстаграму у децембру 2015. године, на којој се види како, у сред великог божићног поста, обрађује месо са великим ножем у руци.

Но, за сваког ко је помније пратио његов животни и политички пут, јасно је да ту нема ни „ј“ од јуродивости. Крајњи циљ његовог наизглед јуродивог понашања није љубав према Богу, него љубав према новцу и слави. Дакле – старлета!

После његовог изласка из хашке тамнице, многи су очекивали да  ће кренути у жестоку кампању против политике Александра Вучића, али од тога није било ништа. Напротив, кренуо је у обрачун са Вучићевим противницима. Зато је заслужио да буде чест гост у Марићевим емисијама на Хепију, а богами и у ријалити програму ове телевизије.

Када је 1998. године долазио у Црну Гору, у предвечерје парлментарних избора, није хтио да услиши молбу истакнутих српских и опозиционих представника – да Српска радикална странка не учествује самостално на изборима, како не би расипала гласове. Тада је изрекао ону чувену реченицу: „Ја нисам председник српског народа, него председник Српске радикалне странке. Плаћен сам да водим рачуна о интересима моје странке!“ У међувремену је био на Миловој предсједничкој инаугурацији на Цетињу.

Познато је да је његова каса увијек била пуна, наплаћивао је услуге сваком режиму, а посебно добро је наплатио  улазак у коалицију са Милошевићевим СПС-ом. Вјероватно је добро уновчио и ову посредну подршку Вучићевом режиму.

Војислав Шешељ – четнички војвода! Како то скаредно звучи. Ни Вељко Булајић у својим филмовима није успио да наружи четнике, колико је то успјела, својом појавом, ова политичка старлета!