љековитост зимског вођења љубави

Секс је најздравији зими!

2321

Пише: Вишња Марјановић (Илустрована Политика)

Вјероватно не знате за блиску везу између еротизма и здравља која, гле чуда, усијање достиже управо у најледенијем дијелу године. Хладноћа, топли кутак, врућа чоколада…а онда се приљубите једно уз друго испод јоргана и пред вама је најбољи лијек за зиму!

Корисније је водити љубав него гутати антибиотике: ово је финални резултат дугогодишњих научних истраживања о благотворном дејству полних односа на здравствено стање. Стручњаци су одавно открили да ватрено ,,хопа-цупа“ у кревету продужава живот. И описали како годишња доба утичу на сексуалну жељу. И објаснили да у зимским данима ниво тестостерона – и расположења – значајно опада док се број мрачних сати нагло повећава. Поменимо и сезонски стрес и сурову климу због које се ушушкавамо у слојеве топле одјеће, са директним последицама на физичку привлачност и заводљивост.

Научници наводе безброј разлога због којих је зимска сексуална енергија мелем за тијело. Од срца до коже, од мозга до крвног притиска: здраве и редовне радње међу чаршавима повећевају функционалност организма. Секс подстиче стварање антитијела важних за јачање имунитета и одбрану од напада вируса и бактерија, а оргазам је сигурно пријатнији од лијекова за кашаљ и скидање температуре.

Кад се промрзли бацимо на тешку и масну храну, ту је секс да припомогне. Ватрени тренуци са вољеном особом значајно смањују лош холестерол што благотворно дјелује на срце. Зими више сједимо и – ето сала око струка! Ту на сцену ступа ваш зимски љубавник који ће вас одржати у топ-форми и без смрзавања на путу до теретане. У мечу ,,тијело уз тијело“ сагоримо најмање 200 калорија, исто као за 20 минута на бициклу.

Познаваоци материје тврде да вођење љубави бар три пута недељно подмлађује док кожа постаје затегнутија, а коса сјајнија. Секс ослобађа хемијске састојке, допамин на примјер, који помажу да се опустимо и добро наспавамо. Врели еротски живот шири топлоту и кад је напољу цича зима. О уштеди на гријању да не говоримо!

За оног ко пати од било којег симптома сезонске депресије добар секс најбржи је начин опоравка. Секс релаксира нервни и дисајни систем, а оргазам повећава доток крви  у мозак. Секс смањује ризик од рака простате и опасност од кардиоваскуларних тегоба за 45 процената.