Тим истраживача за Универзитета Хаифа у Израелу

Савршен календар у спису старом 2000 година!

1423

Један од последњих списа са Мртвог мора, који су написани пре 2000 година, коначно је дешифрован.

Већина списа који су пронађени на овој локацији током четрдесетих и педесетих година прошлог века су дешифровани. У питању су древни религиозни текстови на више језика, од хебрејског до арамејског језика, којим је говорио и Исус Христ.

За спис који је недавно дешифрован нису мислили да је у питању читав документ, већ фрагменти, међутим након што су успешно спојили све делиће, за шта је било потребно годину дана, схватили су шта је у питању.

Тим истраживача за Универзитета Хаифа у Израелу схватио је да је спис написан у тајном коду.

– Спис је написан у коду али је његов садржај заправо једоставан и познат. Списи сличног садржаја пронађени су широм Израела, вође су их писале у тајном коду иако је оно о чему су писали опште познато, што говори о томе какав је био њихов статус. – саопштили су.

На овом спису је био необични календар од 364 дана који су написали припадници Јахад заједнице. Они су били религиозни фанатици који су живели у пустињи, и који су били прогањани.

– Лунарни календар, који Јевреји користе и данас, много тога оставља човеку – он мора посматрати звезде и месец како би одредио када почиње нови месец, као и када су преступне године. Насупрот томе, овај календар од 364 дана је био савршен. Пошто је тај број дељив са 4 и са 7 празници су увек падали у исти дан. Људи нису морали ништа да одлучују сами – објашњавају истраживачи.