СЕКСУАЛНА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА

Шапутања у кревету

1704

Сексуално интелигентни посједују специфичну врсту емпатије која им омогућава да осјете емоцију коју преносе сексуалном партнеру, као и да прочитају његове невербалне поруке и тако задовоље његове потребе

Појам сексуалне интелигенције није широко распрострањен али постоји и психолози га често употребљавају. Они објашњавају да се сексуална интелигенција не може свести на емоционалну интелигенцију или зрелост сексуалног идентитета иако обухвата и једно и друго. Изражава се као способност за креативно препуштање игри, привремено одустајање од граница, уз истовремено очувану емпатију за сопствене и туђе потребе.

Сексуална интелигенција подразумијева и способност да се изађе на крај са сопственим стидом и кривицом, али и да се ова осјећања ослушкују као суптилни чувари интегритета – као способност да се буде истовремено спонтан и одговоран.

И мада се нама чини да је о сексу већ све речено, истраживања показују да заправо мали број људи заиста познаје своју сексуалност и умије да ради на њој. Сексуална интелигенција представља комбинацију вјештина које нам омогућавају да у сексу пронађемо истинско и дубоко задовољство.

Она има двије димензије: прва се односи на сирову сексуалну енергију која рађа живот и коју нам је подарила природа; друга димензија укључује свијест о себи и оном другом. Јер, за разлику од животиња, ми, људи, имамо потенцијал да у своју сексуалност унесемо осјећања, мисли, различита понашања и вјештине.

Није ни чудо што је сексуално најзадовољнија популација она после 40. године живота. У тим годинама, људи се доста храбро суочавају са проблемима који су им раније сметали да се потпуно препусте. Више се не стиде свог тијела и не брину о непотребним детаљима, усресређени су на узајамно задовољство и страсти испољавају без страха.

Амерички психолози су спровели истраживање на 150 хетеросексуалних парова. Питали су их колико највише воле да трају предигра и секс и шта мисле да њихови партнери сматрају идеалним трајањем ових чинова.

И мушка и женска перцепција о жељама партнера била је више повезана са стереотипима и нагађањима него са истином. Психолози су дошли до закључка да парови нису довољно сексуално комуницирали иако су имали редован секс.

Комуникација је један од кључних корака ка напретку и већем степену сексуалне интелигенције. Стручњаци тврде да ћете сексуално интелигентне људе препознати по томе што знају како да разговарају са парнером о својим потребама.

Они посједују специфичну врсту емпатије која им омогућава да осјете емоцију коју преносе сексуалном партнеру, као и да прочитају његове невербалне поруке и тако задовоље његове потребе.