најмање посјећена земља у европи

Сан Марино – земља за хедонисте и купохоличаре

1370

Са само 60.000 туриста, Сан Марино је био најмање посjећена земља Европе у 2016. години. Ипак, постоје бројни разлози због којих би требало да посјетите једну од најстаријих европских држава.

Европа привлачи више туриста него било који други регион свијета, показују подаци Свјетске туристичке организације Уједињених нација. Невјероватних 616 милиона људи који су посјетили Стари континент прошле године суочили су се са тешким избором десетина дестинација, од којих свака нуди фасцинантну историју, архитектуру и епске пејзаже. Убједљиво најпосећенија европска земља је Француска, али шта је са најмање посјећеним мјестом у Европи?

Смјештена на литици, у потпуности окруженој Италијом, малена држава Сан Марино има титулу најмање посјећене земље у Европи. Ипак, постоји пуно разлога због којих би требало да посјетите ову државу, а ово су само неки од њих:

За заљубљенике у историју

Сан Марино је једна од најстаријих држава на свијету. Према предању, у 301. години ју је основао клесар Марин са острва Раб. Због прогона хришћана, преселио се на оближње брдо Монте Титано, гдје је саградио капелицу која је била срж будућег града Сан Марина. Званични датум рођења земље и најстарије републике у Европи је 30. септембар 301. године.

Урбани центар Сан Марина штите три замка на врховима Монте Титана, од којих је најстарији Гвајта саграђен у 11. вијеку. Замак је прослављен као неосвојив, што је обесхрабрило многе потенцијалне освајаче града. Током крсташких ратова у 13. вијеку на другом врху Монте Титана изграђен је други замак, Цеста, а трећи, Монтале, најмањи на последњем врху брда, изграђен је у 14. вијеку. Временом, Сан Марино је проширио своју територију на још девет суседних замкова, чиме је настала данашња Република Сан Марино.

Устав Сан Марина службено је усвојен 8. октобра 1600. Малу државу прво је признала Наполеонова Француска 1797. године, а касније 1815. на Бечком конгресу признале су је и остале европске државе.

У раној фази уједињења Италије током 19. вијека, Сан Марино је пружао уточиште онима који су били прогнани због своје подршке уједињењу Италије. Ђузепе Гарибалди је због тога гарантовао да ће Сан Марино бити независна и суверена држава, те је није припојио уједињеној Италији 1860. године. За вријеме Првог светског рата Република Сан Марино је дала свој војнички допринос на страни Краљевине Италије, а после рата се ослонила на фашистички режим у истој краљевини, „па се саживјела с њом у свим облицима”.

За све оне који воле фасцинантне предјеле

Монте Титано (планина Титана) је планина на Апенинима и највиша је тачка Сан Марина. Висока је 739 метара надморске висине и налази се источно уз ивицу града Сан Марина. Старе камене клупе смјештене на падини пружају јединствени ужитак и поглед на Јадранско море и зеленило које се протеже све до оближњих села. Вожња жичаром из једног таквог насеља, Борго Мађореа, до историјског центра омогућава прелијеп поглед на Италију у сваком правцу.

За хедонисте

У Сан Марину доминира храна карактеристична за сјеверни део Италије, односно за регију Емилија Ромања – тјестенине и јела од меса са локалним састојцима. Област има посебну наклоност ка пиади – хљебу од пшеничног брашна, маслиновог уља, соли и воде, а који по изгледу највише подсећа на тортиљу. Али немојте заборавити на вино. Сан Марино производи вина скоро двије хиљаде година, а флаше се углавном чувају у подручју пећина због оптималних температура.

За заљубљенике у архитектуру

Посјетиоци Сан Марина путују кроз вријеме у главном граду који је својеврсни историјски музеј, дом манастира из 14. и 16. вијека, позоришта из 18. вијека и неокласичне базилике која је саграђена почетком 19. вијека на темељима романске цркве из 4. вијека посвећене Светом Марину.

Приликом посјете Сан Марину, незаобилазна је Народна палата, градска кућа саграђена у неоготском стилу крајем 19. вијека.

За купохоличаре и колекционаре

Становници Сан Марина не плаћају никакав или врло мали порез, због чега је ова земља доста јефтинија од оближње Италије. Уколико волите производе од керамике, Сан Марино је идеално мјесто за куповину средњевјековне керамике.

Осим тога, многи људи су нека врста колекционара пасошких печата, а Сан Марино, као пета најмања држава на свијету, високо је рангиран на листи најређих. Ипак, да бисте добили печат, потребно вам је пет евра и посета туристичком информационом центру.

За све оне који уживају у дневним излетима

Сан Марино се налази на само 40 минута од популарног италијанског љетовалишта Римини, па је одлична дестинација за једнодневне посјете.