научници објашњавају

Руковање је опасније од љубљења!

948

Научници су дошли до објашњења које се тиче љубљења и оно иде корак даље од романтике. Љубљењем партнери подијеле милионе бактерија и тако побољшавају свој имуни систем који се бори против болести

У једном пољупцу, који траје десетак секунди, размијени се 80 милиона бактерија због чега неки пољубац могу сматрати нехигијенским.

Истина је да ћете се прије разбољети након много мање интимног контакта као што је руковање, тврде експерти.

Шерил Киршенбаум, ауторка књиге „Наука љубљења“ и директорка „Енерџи Пула“ при Универзитету у Тексасу објашњава зашто је љубљење тако сензуално.

„Сазнање да дијелимо 80 милиона бактерија током десет секунди страственог пољупца можда дјелује као нездраво, посебно на почетку сезоне грипа и прехлада. Међутим истина је да уз све те бациле, постоји много добрих страна за оба партнера“, каже она.

Поред размјене бактерија и романтике наше прво љубавно искуство обично подразумијева и притисак уснама и стимулацију која подсјећа на дојење или храњење на флашицу.

А наше усне су најизложенија ерогена зона тијела. За разлику од животиња, људске усне су изврнуте, тако да имају „торбицу“ споља.

У себи имају осјетљиве нервне завршетке због чега и обичан додир шаље гомилу информација у наш мозак што чини да се осјећамо добро.

Љубљене активира велику стазу у мозгу која је повезана са чулним информацијама.

Пољупци чине магију у нашем мозгу тако што праве вихор од неуротрансмитера и хормона у нашем тијелу који утичу на то како мислимо и осјећамо се, пише Дејли мејл.