ЉЕКОВИТА СВОЈСТВА ЦВЕКЛЕ

Рудник минерала и витамина Б12

604

Њено богатство минералима, угљеним хидратима, витаминима, мастима и бјеланчевинама чини је корисном и здравом намирницом. Једна је од ријетких биљака која, поред осталог, садржи и витамин Б12

Цвекла је двогодишња биљка вретенастог коријена, црвене боје и тамнозеленог лишћа, а спада у ред најкориснијих и најљековитијих повртарских култура. Користи се читава биљка, употребљава се преко цијеле године, а може се конзумирати у неограниченим количинама без опасности од штетних посљедица.

Поред изузетног богатства бјеланчевинама, мастима и угљеним хидратима, цвекла је рудник готово свих минерала: калцијум, калијум, натријум, фосфор, магнезијум, гвожђе, флуор, манган, бакар, јод, сумпор, литијум, стронцијум, бром, итд. Значајно је и присуство витамина, Б1, Б2, Ц, као и витамина Б12, изузетно ријетког у намирницама биљног поријекла.

Захваљујући присуству антоцијана, који даје топлу црвену боју цвекли, а утиче на чишћење крви, ова благотворна биљка дјелује и антиканцерогено. Изузетно је позитивно дејство цвекле у случајевима деминерализације костију и зуба, а присуство јода чини је драгоцјеном у борби против атеросклерозе и процеса страрења.

Бетанин и бетаин, које садржи цвекла, подстичу размјену материја, регулишу крвни притисак, смањују ниво холестерола, одржавају крвне судове и подстичу рад јетре. Због свега наведеног, цвекла представља најдјелотворнији лијек за сузбијање тумора, лијечење леукемије, маларије и акутних фибриозних болести.

ТАЛМУД ПРЕПОРУЧУЈЕ ЦВЕКЛУ ЗА ДУГ ЖИВОТ

Чудотворна својства цвекле су стара колико и писани трагови људске цивилизације. Доказе о коришћењу цвекле у људској исхрани археолози су пронашли у Старом Египту, у трећем миленијуму прије нове ере. Готово све велике цивилизације, које историја познаје, користиле су овај дар природе у исхрани и медицини: Вавилон, Месопотамија, античка Грчка, итд.

За Грке је карактеристично да они нијесу користили плод цвекле већ њен лист. Хипократ је савјетовао да се листови цвекле користе за лијечење рана, док Талмуд препоручује цвеклу за дуговјечан живот. Римљани су је користили у борби против грознице.

Код Словена, цвекла се одомаћила када су ојачале везе са Византијом. Међутим, код нас се цвекла углавном користи само као салата док је у Русији и Украјини она саставни дио многих јела и свакодневне исхране. Руска традиционална медицина користи цвеклу за лијечење назеба, кијавице, запаљења плућа и ангине.

СОК ОД ЦВЕКЛЕ

Цвекла кувањем губи своју љековитост па је најбоље пити сок од свјеже цвекле. Од једног килограма цвекле је могуће добити 700 гр сока. Цвеклу је потребно танко ољуштити, ситно нарендати, а затим прелити соком од лимуна и медом. Када ова смјеса мало одстоји потребно је проциједити и пити свакодневно. Цвекла се одлично комбинује са шаргарепом и ротквом па је могуће и ове састојке додати у сок.

Сок од цвекле се од давнина користи за лијечење малокрвности код дјеце, трудница али и одраслих. Врло је користан за људе који пате од анемије. Помаже у апсорпцији гвожђа, што побољшава крвну слику и циркулацију крви. Јарка боја цвекле помаже у побољшању квалитета крви.

Свјежи сок од цвекле јача читав организам и дјелује повољно на размјену материја у њему. Он чисти јетру, бубреге, жучни мјехур и стимулише дјеловање лимфе.

Овај чудотворни напитак благотворно дјелује и на нервни систем па је одличан лијек за депресију и нервозу. Најбоље је пити 250 мл сока дневно за смирење нерава.

С обзиром да чисти крв, цвекла се препоручује и за лијечење лица и коже од бубуљица и акни. Научно је доказано да цвекла утиче на побољшање рада дигестивног тракта и метаболизма па је идеална намирница за све оне који желе да изгубе вишак килограма.