црквени празници

Огњена Марија – једна од најмоћнијих светитељки!

1382

Данас је празник Свете Великомученице Марине, у народу познате као Огњена Марија. Њене мошти налазе се у Грчкој. На врху планине Ланга у Албанији, изнад Охридског језера, налази се манастир посвећен Св. Марини, са дјеловима њених моштију

Марина је рођена крајем трећег вијека током владавине цара Диоклицијана у Јужној Анадолији, од незнанобожачких родитеља. Једног дана признаде оцу да жели да се покрсти. Отац то не могаше прихватити, омрзну је силно због вјере њезине и одрече је се као кћери.

У то вријеме Олимврије, нови царски намјесник, бјеше дошао у Писидију. Од самог његовог доласка отпоче љути прогон хришћана. Олимврије се толико занесе Маринином лепотом да помисли да је узме себи за жену. Сазнавши да је хришћанка, Олимврије покуша да је придобије ласкањем, да је приволи идолима, а када то није успио, запријетио јој је мучењем.

Марина тада каза Олимврију: „Не гајите узалудне наде, намјесниче, нити ме плашите мукама, јер ја се мука не бојим. Ништа ме не може одвојити од Христа! Не мислите да ћете ме придобити похвалама, нити златом или каквим другим богатством. Све су то ствари кварљиве и пролазне, за мене безвредне. Бичујте ме, ватром сагоревајте тијело моје, мучите ме каквим год желите мукама. Што ме више будете мучили, то ће ме Господ Мој више наградити у Царству Небеском.“

Ово Маринино одбијање разљути намјесника. Предаде је џелатима својим, и они унаказише сву љепоту њезину. И док је џелати сурово бичеваше гвозденим трозупцима, она се молила Господу.

Безуми намјесник одлучи да је следећег дана мучи у огњу и води. Али, Марина све муке претрпе као у туђем тијелу. Видјевши да не може побиједи Марину, опаки намјесник нареди да јој се одруби глава. И одсјекоше јој главу. Тако се Св. Марина уброји у војску мученика, који вјечно живе у Царству Небеском.

Све до преузимања Цариграда од стране западних крсташа 1204. године, мошти Св. Марине чуване су у Антиохији. Сада се налазе у Атини, у цркви посвећеној Пресветој Богородици. Њена часна Десна Рука пребачена је на Свету Гору, и налази се у манастиру Ватопеди. На врху планине Ланга у Албанији, изнад самог Охридског језера, налази се манастир посвећен Св. Марини, са дјеловима њених моштију.

Већина младих данашњице сматрала би Маринину судбину трагичном. Међутим, Она није мислила тако. Због своје превелике љубави према Христу, Марина је превазишла све несигурности, све страхове и смогла снаге да издржи сва мучења. Могла је да бира угодан овосветовни живот, али он је изабрала пут узвишене среће.

Сада Св. Марина живи у вечној слави и једна је од најмоћнијих и највољенијих светитељки православља. Она још увек одговара на молитве, лијечи болесне јер храбро пострада за Христа. Постаде и победитељка демона. Знајући све ово, Св. Марина није била девојка у невољи, већ права јунакиња.