Трагом трача

Свети Дух се није сложио с владикама и са Вучићем!

10808

„Вучићев кандидат“, Иринеј Буловић, једини је у првом кругу имао натполовичну већину гласова, дакле за њега је била већина чланова Сабора, али пошто одлучује жреб, односно Свети Дух, међу тројицом – изабран је Порфирије Перић. Трећи у жребу је био владика Јефрем Милутиновић. У три се улази после више кругова гласања, док неко не добије натполовичну већину.

– Управо зато што нисмо савршени и наносимо невоље једни другима, сви смо криви за све, јер се нисмо молили за Божју милост. Треба да прихватимо сваког као свог ближњег и прихватамо један другог онаквим какви јесмо – рекао је  Порфирије у једном иинтервјуу.

Тако је недавно и Србима у Хрватској поручио, „не бојте се, будите то што јесте“.

-Бог, иначе, није ни Хрват, ни Србин, он је љубав. Дошао сам у Загреб са радошћу и са страхом, признајем, али отворена срца, настојећи да применим три начела, дијалог, праштање и помирење. Морамо да прихватимо једни друге какви јесмо. И боље је, то сам од првог дана откад сам у Загребу говорио, комшија близу, него брат далеко.

Често Порфирије путује и Хрватском, обилази Банију, Лику и Славонију, дође до книнског краја, чује које све муке сналазе оно мало преосталих Срба у Хрватској. Није му лако то да слуша, али никада до сада није истицао само и једино оно што није добро.

– Требало би позвати све Србе да се врате, да се створе услови да живе у 21. веку, са струјом и водом. Морамо се трудити и да се односи између две државе поправе.

Порфирије је добар дио младости проживео у Београду, прво као школарац, а касније и као студент археологије на Филозофском факултету. Становао је у Студентском граду на Новом Београду.

Рођен је у Бечеју од оца Радивоја и мајке Радојке, његово световно име било је Првослав. Основну школу је завршио у Чуругу, а гимназију у Новом Саду. Године 1986. завршио је Православни богословски факултет у Београду. Пре тога замонашен је у манастиру Дечани (1985). По завршетку факултета отишао је на постдипломске студије у Атину где је остао до 1990. године.